2 Ιούλιος 2018, 17:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούλιος 2018, 17:24

Πειθαρχικές ευθύνες στο πόρισμα για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

  • Ξεκίνησαν οι απολογίες των εννέα κατηγορουμένων για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Έκταση 82 σελίδων έχει το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου για τις φονικές πλημμύρες στη δυτική Αττική τον Νοέμβριο του 2017. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με βάση τη συχνότητα των πλημμυρικών φαινομένων σε Μάνδρα και Μαγούλα από το 2014 και μετά, αλλά και με δεδομένο ότι υπάρχουν «ώριμες» μελέτες, θα έπρεπε να έχουν επισπευστεί οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων.

Η Μαρία Παπασπύρου προτείνει να αναζητηθεί αν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες.

Στο Δασαρχείο Αιγάλεω οι ευθύνες καταλογίζονται σε υπάλληλους που καθυστέρησαν τρία χρόνια να απαντήσουν για το δασικό ή μη χαρακτήρα της περιοχής ώστε να αρχίσουν εγκαίρως τα αντιπλημμυρικά έργα. Καταλογίζονται, επίσης, ευθύνες για παραλείψεις που οδήγησαν στην έκδοση οικοδομικής άδειας για ανέγερση κτισμάτων (ακόμα και βιομηχανικού κτηρίου) εντός του ρέματος Σούρες, κατά παράβαση των όρων και των περιορισμών δόμησης.

Στην Πολεοδομία Ελευσίνας επιρρίπτονται ευθύνες αφενός διότι δεν είχε ξεκινήσει την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων μετά τις πλημμύρες του 2015, και αφετέρου γιατί εξέδωσε νόμιμες άδειες για κατασκευή κτισμάτων ακόμα και μέσα στο ρέμα. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα αυθαίρετα μέσα στα ρέματα υπερβαίνουν τα 39 (αποθήκες, κατοικίες, πρατήρια καυσίμων, αμαξοστάσια, γήπεδα και κέντρο διασκέδασης).

Ευθύνες, κατά τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, έχουν και οι αιρετοί του Δήμου Μάνδρας μιας και ενέκριναν την ανέγερση αμαξοστασίου και δημοτικού γηπέδου μέσα στην κοίτη ρέματος, ενώ ιδιώτες μηχανικοί «κατηγορούνται» επειδή ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν τις κατασκευές.

Από τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης προκύπτει ότι:

  • Οι διαδικασίες υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι σύντομες.
  • Το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών δεν κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος είτε λόγω περιορισμένων διαθέσιμων στοιχείων, είτε λόγω της μοναδικότητας του φαινομένου της 15ης Νοεμβρίου 2017.
  • Υπήρξε μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά δεν αξιολογήθηκε ο βαθμός του επείγοντος των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.
  • Το πλημμυρικό φαινόμενο της 15ης Νοεμβρίου 2017 δημιούργησε την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης ζημιών στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών.
  • Διαπιστώθηκε η ανάγκη οριοθέτησης ρεμάτων στην περιοχή συλλογής αξιόπιστων υδρολογικών δεδομένων και επικαιροποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.
  • Υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα στην κοίτη των ρεμάτων.