5 Ιανουάριος 2014, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2014, 13:16

Φτιάξτε στρόμπολι με ό,τι περίσσεψε από τις γιορτές

  • Φτιάξτε στρόμπολι με ό,τι περίσσεψε από τις γιορτές

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει «στρόμπολι» με γιορτινά περισσεύματα!

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 350 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • ό,τι μας περίσσεψε από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Εναλλακτικά

  • 4 φέτες σαλάμι
  • 4 φέτες βραστό ζαμπόν
  • 4 φέτες κίτρινο τυρί που λιώνει
  • 1 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα μπαστούνι
  • αυγά βρασμένα
  • 5-6 φύλλα βασιλικού
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή
  • λίγο ανθό αλατιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αλευρώνουμε τον πάγκο κουζίνας και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα περίπου 40x30 εκ. και 0,5 εκ. πάχος.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220º.
  3. Στεγνώνουμε πολύ καλά την πιπεριά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέχρι να μην έχει καθόλου υγρά.
  4. Ξεκινώντας 10 εκ. μέσα από την περίμετρο του φύλλου, απλώνουμε σε στρώσεις το σαλάμι, το ζαμπόν, το τυρί, το βασιλικό, την πιπεριά και τα αβγά. Πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα και με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  5. Διπλώνουμε τρεις φορές το φύλλο με τη γέμιση. Κόβουμε τα πλαϊνά που εξέχουν και πατάμε καλά τις ενώσεις να κλείσουν. Χαράζουμε επιφανειακά κατά μήκος το στρόμπολι με 6-8 χαρακιές.*
  6. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού και μεταφέρουμε το στρόμπολι στο πυρωμένο ταψί στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 20-25΄ μέχρι να ροδίσει καλά. Το κόβουμε σε χοντρές φέτες και το σερβίρουμε ζεστό και τραγανό.

*Χαράζουμε την επιφάνεια του στρόμπολι για να φεύγουν οι ατμοί της γέμισης και να παραμείνει τραγανό το στρόμπολι μέχρι την τελευταία μπουκιά. Όσο πιο λεπτό ανοίξουμε το φύλλο τόσο πιο τραγανό θα γίνει. Όσο λιγότερη υγρασία έχουν τα υλικά της γέμισης τόσο πιο ωραίο θα γίνει το στρόμπολι.

Καλή σας όρεξη!