1 Ιούλιος 2018, 12:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2018, 12:49

Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ έβαλε στο μάτι ο Ερντογάν

  • Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ έβαλε στο μάτι ο Ερντογάν
    (Φωτ.: EPA / Koca Sulejmanovic)

Μετεκλογικές… εκπλήξεις ετοιμάζει στην Κύπρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου. Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να μην δείχνει διατεθειμένος να κάνει το επόμενο βήμα στο Κυπριακό, ωστόσο, όπως γράφει ο Κώστας Βενιζέλος, μετά την εκλογική του νίκη βάζει πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην ανατολική Μεσόγειο, άλλωστε, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Άγκυρας, γι’ αυτό και δεν είναι απίθανο να επιχειρηθεί η δημιουργία τετελεσμένων.

Με βάση τις πληροφορίες, η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει έρευνες στα οικόπεδα 3 και 6. Με αυτό τον τρόπο αμφισβητούνται ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες τότε η Άγκυρα έρχεται και σε ευθεία σύγκρουση με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα συγκεκριμένα οικόπεδα, και κατά συνέπεια με τις χώρες που εκπροσωπούν. Στο οικόπεδο 3 βρίσκονται η ιταλική ΕΝΙ και η κορεατική KOGAS, ενώ αναμένεται και μεγαλύτερη εμπλοκή της TOTAL. Στο οικόπεδο 6 γεωτρήσεις κάνουν η TOTAL και η ENI.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένα δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε οικόπεδα που δεν «ανήκουν» σε εταιρείες, όπως είναι το 1 που βρίσκεται απέναντι από τη Λεμεσό και εκτείνεται ανατολικά προς τη Λάρνακα και δυτικά προς την Πάφο. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση αμφισβητούνται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξένος διπλωμάτης που μίλησε στον Φιλελεύθερο τόνισε ότι η Τουρκία είναι απρόβλεπτη και της αρέσει να αιφνιδιάζει.