1 Ιούλιος 2018, 10:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2018, 10:38

Τα 4 βότανα που αντιμετωπίζουν τον πονοκέφαλο

  • Τα 4 βότανα που αντιμετωπίζουν τον πονοκέφαλο
    (Φωτ.: pixabay.com)

Αν ανήκετε και εσείς στα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από συχνές ημικρανίες, τότε γνωρίζετε από... πρώτο χέρι το πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς ανακούφιση.

Σύμφωνα με έρευνες, το 90% των ατόμων που έχουν ημικρανίες αντιμετωπίζουν τόσο έντονα συμπτώματα, ώστε αδυνατούν να εργαστούν ή να λειτουργήσουν φυσιολογικά εκείνες τις ώρες της «κρίσης».

Επειδή οι ημικρανίες είναι ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα, πολλοί πολιτισμοί ανά τους αιώνες έχουν βρει ο καθένας τον δικό του ιδιότυπο τρόπο να τις αντιμετωπίσει. Έτσι, έχουν προκύψει διαφόρων ειδών «γιατροσόφια», που όμως έχει όντως αποδειχτεί ότι προσφέρουν κάποια ανακούφιση.

Δείτε μερικά από αυτά τα βότανα και τις περιοχές στις οποίες φύονται:

Καρυοφύλλι, βαλσαμόχορτο (Tanacetum parthenium) / Βουνά των Βαλκανίων
Ευδοκιμεί στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν από τον 5ο αιώνα π.Χ. για διάφορες παθήσεις, όπως πυρετός, οίδημα και φλεγμονή, αλλά και ως ρόφημα για τους πονοκεφάλους. Τώρα χρησιμοποιείται κυρίως για τις ημικρανίες, τις ζαλάδες, τις φλεγμονές και αναπνευστικά προβλήματα.


Βαλσαμόχορτο (φωτ.: pixabay.com)

Πετασίτης (Petasites hybridus) / Ευρώπη, Ασία, Β. Αμερική
Έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για μία ευρεία γκάμα ιατρικών σκοπών. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κάποτε τα φύλλα του φυτού για να τυλίξουν και να διατηρήσουν το βούτυρο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν αρχικά το φυτό ως θεραπεία του έλκους του δέρματος.

Από τότε έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πονοκεφάλων, άσθματος, αλλεργιών, βήχα, πυρετού, γαστρεντερικών προβλημάτων και γενικού πόνου.

Μέντα (Mentha x balsamea) / Ευρώπη, Ασία, Β. Αμερική
Τα φύλλα μέντας και τα αιθέρια έλαιά τους χρησιμοποιούνται τόσο για φαρμακευτικούς όσο και γαστριμαργικούς σκοπούς. Εκτός από τη θεραπεία του πονοκεφάλου, χρησιμοποιούνται επίσης για την ανακούφιση από σπασμούς, πονόδοντο, γαστρεντερικά προβλήματα και ναυτία. Το αιθέριο έλαιο της μέντας και το δραστικό συστατικό του, η μενθόλη, είναι διαθέσιμα και σε υγρή μορφή κάψουλας, ενώ υπάρχουν και ειδικά τσάγια μέντας.


Μέντα (φωτ.: pixabay.com)

Τζίντζερ (Zingiber officinale) / Ασία
Το τζίντζερ (πιπερόριζα) είναι τροπικό φυτό της Ασίας. Έχει χρησιμοποιηθεί σε φυτικά φάρμακα στην Κίνα για πάνω από 2.000 χρόνια. Έχει γίνει επίσης δημοφιλές στην ινδική και αραβική ιατρική από τους αρχαίους χρόνους. Η πιπερόριζα έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως καρύκευμα και ως θεραπεία για πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι, ναυτία, αρθρίτιδα, κρυολόγημα και γρίπη και νευρολογικά προβλήματα. Η πιπερόριζα έχει αποδειχτεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη, αντιιική, αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή δράση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση, προτού δοκιμάσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω «γιατροσόφια» πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε σχετικά τον γιατρό σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να εκτιμήσει την κατάσταση καλύτερα και να σας συμβουλεύσει αντιστοίχως.

  • Πηγή: iatropedia.gr.