Κρίσιμα συμπεράσματα για την Ελλάδα από τις τουρκικές εκλογές

Θα ξεκινήσουμε το άρθρο μας με μια αναφορά σ’ εκείνα που γράψαμε σε τούτη εδώ τη στήλη ακριβώς πριν από μία βδομάδα, δυο μέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Και η αναφορά δεν γίνεται για να «ευλογήσουμε τα γένια μας» αλλά για να εξαχθούν ορισμένα χρήσιμα και κρίσιμα συμπεράσματα. Λέγαμε λοιπόν στο άρθρο μας:

«Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου, ο Ερντογάν συγκεντρώνει δημοσκοπικά ποσοστά 47-53%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ 26-30%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 9-13% και η Μεράλ Ακσενέρ 9-12%.

»Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το AKP κυμαίνεται μεταξύ 39-43%, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) μεταξύ 25-28%, το Καλό Κόμμα (İyi Parti) μεταξύ 9-13%, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) μεταξύ 9-12,5% και το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) μεταξύ 5,5-8,5%.»

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • Προεδρικές: Ερντογάν 52,59%, Μουχαρέμ Ιντζέ 30,64%, Σελαχατίν Ντεμιρτάς 8,40%, Μεράλ Ακσενέρ 7,29%.
  • Βουλευτικές: AKP 42,56%, CHP 22,64%, HDP 11,70%, İyi Parti 9,96%, MHP 11,10%.

Αυτό που παρατηρείται σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά που αναφέραμε, που σε γενικές γραμμές επαληθεύτηκαν στην κάλπη, είναι το γεγονός ότι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) έλαβε ανέλπιστα μεγάλο ποσοστό, το οποίο αφαιρέθηκε από το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και από το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ.

Το θέμα είναι πώς αφαιρέθηκαν οι ψήφοι.

Ήδη πολιτικοί αναλυτές όπως η Γιουκσέλ Γκεντς, του Κέντρου Πολιτικών Αναλύσεων SAMER, που λειτουργεί με έδρα το Ντιγιάρμπακιρ, δημοσιεύουν στοιχεία τα οποία στην ουσία αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές και οι παρακρατικοί και παραστρατιωτικοί μηχανισμοί, που ελέγχονται ασφυκτικά από το MHP και δευτερευόντως από το ΑΚΡ, αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα πριμοδοτώντας το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Συγκεκριμένα η Γκεντς αναφέρει ότι το κόμμα των Γκρίζων Λύκων στους 17 νομούς όπου υπάρχει αυτόχθονο κουρδικό στοιχείο, στις εκλογές της 24ης Ιουνίου έλαβε ποσοστό 6,97%, διπλασιάζοντας τα ποσοστά του σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Επίσης, ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να υπογραμμιστεί, είναι το γεγονός ότι το HDP έχασε περίπου 16 βουλευτές είτε από νοθεία που έγινε στοχευμένα, όπως για παράδειγμα στο νομό Αϊδινίου, είτε λόγω του εκλογικού νόμου που ευνοούσε τις συμμαχίες.

Επειδή ειδικά στην Τουρκία στις εκλογές ισχύει το «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου», μπορούμε να πούμε ότι παρά τις ενστάσεις που κατατέθηκαν για ανακαταμέτρηση των ψήφων, το αποτέλεσμα δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί και ο Ερντογάν ανακηρύσσεται νικητής.

Νικητής επίσης είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, με τον τρόπο που προαναφέραμε, και ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος ήδη έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα με την ηγεσία του κόμματός του.

Τελευταίο αφήσαμε το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, το οποίο, παρά τη δεδηλωμένη βούληση του κράτους και του παρακράτους πάση θυσία να μην περάσει το όριο του 10% και να μην εκπροσωπηθεί στη Βουλή, έλαβε ποσοστό 11,7% και εξέλεξε 67 βουλευτές, προκαλώντας την εμφανή απογοήτευση του Ερντογάν και την έντονη οργή του βαθέος κράτους, το οποίο εκφράζεται με τη φωνή του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο Σοϊλού προχθές Τετάρτη τηλεφώνησε στους δύο συμπροέδρους του HDP και τους απείλησε ανοικτά ότι δεν θα τους αφήσει να ζήσουν όσο το PKK δρα στην περιοχή, ενώ έδωσε εντολή στους νομάρχες εκτός από τα στελέχη του HDP να μην καλούν και τα στελέχη του CHP στις τελετές που γίνονται κατά τις κηδείες στρατιωτών που σκοτώνονται στις μάχες με το PKK.

Ο λόγος είναι ότι το CHP «έβαλε πλάτη» στο HDP για να περάσει το 10% και να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.

Τέλος, εκτός από τη μεγάλη επιτυχία του HDP να διατηρήσει και να αυξήσει τις δυνάμεις του, με τους συμπροέδρους του στη φυλακή, με 11 βουλευτές του να έχουν εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος, με δεκάδες εκλεγμένους δημάρχους στη φυλακή και εκτός καθηκόντων και με 3.000 κομματικά στελέχη του στη φυλακή, πρέπει να επισημάνουμε ένα εξίσου σημαντικό θέμα: Από το σύνολο των 5.866.309 ψήφων που έλαβε, οι 1.195.602 βγήκαν από τις κάλπες της Κωνσταντινούπολης, που σημαίνει ποσοστό 13,06% και 12 βουλευτές! Δηλαδή πιστοποιήθηκε πλέον ότι η μεγαλύτερη πόλη των Κούρδων είναι η Κωνσταντινούπολη, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι και στη Σμύρνη 334.935 άτομα ψήφισαν το HDP, που σημαίνει 11,84% και δύο βουλευτές, ενώ και οι άλλοι παραλιακοί νομοί, που γειτνιάζουν με το Αιγαίο και τα νησιά μας, έδειξαν ότι έχουν ισχυρές κουρδικές κοινότητες εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων.

Αν ήξεραν εκείνοι οι πολιτικοί που έφεραν τον Οτζαλάν στην Ελλάδα και εκείνοι που τον παρέδωσαν στην Τουρκία πόσο κακό έκαναν στην πατρίδα, αποστερώντας από τη χώρα μας έναν στρατηγικό σύμμαχο, θα έπρεπε να εξαφανιστούν από προσώπου γης.