28 Ιούνιος 2018, 13:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2018, 13:43

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: «Το γερμανικό ναυάγιο» στα ύδατα της Νότιας Κορέας

  • Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: «Το γερμανικό ναυάγιο» στα ύδατα της Νότιας Κορέας
    Οι παίκτες της Εθνικής Γερμανίας εγκαταλείπουν τη Ρωσία με σκυμμένα κεφάλια... (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

H ήττα της Εθνικής Γερμανίας από την ομάδα της Νότιας Κορέας και ο επακόλουθος αποκλεισμός της από το Μουντιάλ της Ρωσίας αναλύεται εκτενώς από όλα τα γερμανικά ΜΜΕ. Η απογοήτευση από την εμφάνιση της Νασιονάλμανσαφτ αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι στους κόλπους της Εθνικής Γερμανίας την επόμενη μέρα κυριαρχούν στα σχόλια, τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις του Τύπου. Για «γερμανικό ναυάγιο» κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας: «Μετά το θαύμα με τη Σουηδία ήρθε η ήττα 0-2 από τη Νότια Κορέα και η απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα [...]. Για πρώτη φορά η Γερμανία αποτυγχάνει από τον προκριματικό γύρο».

Η ίδια εφημερίδα σε άλλο σχόλιό της σημειώνει ότι «κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ με καμία άλλη εθνική ομάδα της Γερμανίας.

Ως παγκόσμια πρωταθλήτρια είχε ταξιδέψει στη Ρωσία με σαφή αποστολή να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θεωρούσε σίγουρη την πρόκριση. Το ότι όμως αυτή η στάση ήταν πολύ αισιόδοξη, είχε διαφανεί ήδη από την αδύναμη εικόνα των πρώτων παιχνιδιών προετοιμασίας». Στη συνέχεια ο σχολιογράφος εστιάζει στον προπονητή Γιοάχιμ Λεβ και σημειώνει: «Ο Λεβ δεν θα πρέπει να θεωρείται κάτι ιερό εάν το επώδυνο αποτέλεσμα του Καζάν μπορεί να είναι η αρχή για κάτι νέο και μεγαλύτερο, που μπορεί να ξαναφέρει χαρά σε εκατομμύρια φιλάθλους στην επόμενη διοργάνωση. Το γεγονός ότι το πάρτι τέλειωσε πριν καν ξεκινήσει μπορεί να γίνει υποφερτό, εάν οι ιθύνοντες του γερμανικού ποδοσφαίρου διαβάσουν τα σημεία των καιρών και πράξουν αναλόγως».


(Φωτ.: EPA / Diego Azubel)

Από τις κερκίδες της Κazan Arena
«Η ιστορική ντροπή της γερμανικής εθνικής ομάδας». Αυτόν τον τίτλο επέλεξε η ηλεκτρονική έκδοση της Die Welt για την ήττα και τον αποκλεισμό της Γερμανίας, μιας και η τελευταία φορά που είχε παρόμοια τύχη ήταν το 1934 με αντίπαλο την Ελβετία. «Αυτό που σχεδόν κανείς δεν θεωρούσε πιθανό είναι πια η πικρή πραγματικότητα. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια αποβάλλεται στους προκριματικούς» σημειώνει η Welt λέγοντας ότι «σε αντίθεση με το παιχνίδι με τη Σουηδία, αυτήν τη φορά δεν υπήρχε happy end». Επίσης αναφέρεται και στο μέλλον του Γιοάχιμ Λεβ, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο παραίτησης, αν και το συμβόλαιό του λήγει επίσημα το 2022.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Süddeutsche Zeitung, η οποία κυκλοφορεί με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «H ντροπιασμένη πρωταθλήτρια». H Bild από την πλευρά της στο δικό της πρωτοσέλιδο δημοσιεύει τις «πικρές», όπως τις χαρακτηρίζει, φωτογραφίες της αποχώρησης της Εθνικής Γερμανίας από τον τελευταίο αγώνα στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ενώ επιγράφει συνοδευτικό δημοσίευμα με τον τίτλο: «Ο Λεβ πρέπει να αλλάξει!».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Deutsche Welle.