27 Ιούνιος 2018, 21:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2018, 19:50

Συμφωνία Δήμου Αθηναίων με βαυαρική κυβέρνηση για τον Εθνικό Κήπο

  • Συμφωνία Δήμου Αθηναίων με βαυαρική κυβέρνηση για τον Εθνικό Κήπο
    Άποψη του Εθνικού Κήπου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στο Μόναχο μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του Bαυαρού υπουργού Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πατρίδας Albert Furacker, επισφραγίστηκε η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τη Βαυαρική Διαχείριση Κρατικών Παλατιών, Κήπων και Λιμνών για τη βιώσιμη συντήρηση του Εθνικού Κήπου, του σημαντικότερου ζωντανού μνημείου πρασίνου της Αθήνας.

Χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και βοτανικό μνημείο, ο Εθνικός Κήπος και η ιδιαίτερη περιβαλλοντική και ιστορική του αξία ξεπερνούν τα σύνορα όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της χώρας μας. Θεωρείται ένα χαρακτηριστικό δείγμα κηποτεχνίας του 19ου αιώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο έχει διατηρήσει πολλά από τα στοιχεία της πρώτης περιόδου κατασκευής του, το 1839-1852, από τη βασίλισσα Αμαλία.

Αποτελεί τον πρώτο διαμορφωμένο χώρο πρασίνου της νεότερης Ελλάδας και συνδέεται άμεσα με την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και την ανάπτυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας.

«Η συνεργασία Δήμου Αθηναίων και βαυαρικής κυβέρνησης με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του Εθνικού Κήπου, του ιστορικού αυτού τοπόσημου, ανταποκρίνεται στο ακέραιο στη στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει για την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Με εξωστρέφεια, επιτυχημένες συνεργασίες, ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών αλλά και την εξασφάλιση σημαντικών πόρων για την αναβάθμιση των υποδομών του από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης του Δήμου Αθηναίων, ο Εθνικός Κήπος περνάει πλέον σε μία νέα εποχή» δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης.


Από αριστερά: Μιχάλης Μαΐλης, Γιώργος Καμίνης, Albert Furacker (φωτ.: Δήμος Αθηναίων)

Το πλαίσιο της συνεργασίας, η οποία γίνεται εφικτή χάρη στη συμβολή του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του προέδρου του Μιχάλη Μαϊλη, περιλαμβάνει την εξειδίκευση της διαχειριστικής μελέτης του Εθνικού Κήπου, που ολοκλήρωσε ο Δήμος Αθηναίων. Προϊόν της συνεργασίας Αθήνας και βαυαρικής κυβέρνησης θα αποτελέσει η χάραξη των μακροχρόνιων πολιτικών για τη βιωσιμότητα του Εθνικού Κήπου, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας και η επιμόρφωση του προσωπικού του κήπου για τη βέλτιστη φροντίδα του.