26 Ιούνιος 2018, 19:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2018, 19:54

Θέμα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ο Τσίπρας στην Τερέζα Μέι

  • Θέμα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ο Τσίπρας στην Τερέζα Μέι
    Ο Αλέξης Τσίπρας (φωτ αρχείου: EPA / Julien Warnard)

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην Τερέζα Μέι το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα πίσω στην πατρίδα τους, τονίζοντας ότι η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα, εκεί όπου οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μία μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό αποκάλυψε ο Έλληνας πρωθυπουργός εξερχόμενος από την Downing Street, όπου –όπως δήλωσε– είχε την ευκαιρία να έχει «μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση» με την Βρετανίδα ομόλογό του.

Είναι μία συνάντηση που έγινε σε ένα εξαιρετικό μομέντουμ για την Ελλάδα, επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας και χαρακτήρισε το ταξίδι του ιδιαίτερα εποικοδομητικό. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει προοπτική στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, το επόμενο διάστημα, και αυτό σηματοδότησε η σημερινή συνεργασία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ιστορική χαρακτήρισε η Τερέζα Μέι την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο, δίνοντας συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup καθώς και τη συμφωνία με την πΓΔΜ. Ειδικότερα, στο διάλογο που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στην Downing Street, η Τ. Μέι αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο πρέπει να συζητηθεί, ένα ζήτημα που έχει διαχειριστεί η Ελλάδα, ενώ αναγνώρισε την πίεση που έχει δεχτεί η χώρα μας.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του γίνεται σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την Ελλάδα λόγω του τέλους του προγράμματος που επισφραγίστηκε με την απόφαση του Eurogroup.

Υπογράμμισε το ρόλο που διαδραματίζει η Βρετανία ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, για να σημειώσει ότι τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους, αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Αναφέρθηκε επιπλέον και στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε μεγάλες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η Βρετανία μετά την απόφαση του λαού της για Brexit.