3 Ιανουάριος 2014, 17:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:41

Ο ρόλος της αναβίωσης των ποντιακών εθίμων

  • Ο ρόλος της αναβίωσης των ποντιακών εθίμων

Στη διάρκεια του δωδεκαημέρου, αλλά και μετά από αυτό, οι ποντιακοί σύλλογοι πραγματοιποιούν πλήθος εκδηλώσεων που βασίζονται στο ποντιακά έθιμα. Για ποιο λόγο όμως γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις;

Η λαογράφος Μυροφόρα Ευσταθιάδου μιλάει για τον ρόλο της αναβίωσης:

"Τα έθιμα που δεν έχουν ποια χρηστική αξία έχουν στην πράξη καταργηθεί. Τα έθιμα που διατηρούμε και σήμερα έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης. Τα διατηρούμε ίσως για την αισιοδοξία που εμπνέει η ανάμνηση. Ίσως για τη γοητεία της αναπαράστασης. Κάποιοι γιατί πιστεύουν στην ευετηρία που προκαλούν τα έθιμα. Άλλοι γιατί είναι νοσταλγοί του παρελθόντος. Οι περισσότεροι, για να μη χαθεί η παράδοσή μας.

Η αγωνία για τη διάσωση της παράδοσης, καθιστά την Παράδοση μια έννοια πιο δυνατή, ακόμη και από την πατρίδα. Μπορεί να μη ζούμε πια στον Πόντο, αλλά η Παράδοση έχει αναλάβει το βάρος, για ΄μας τους Πόντιους να υποκαθιστά ακόμη και την ιστορική μας πατρίδα, τον Πόντο.

Έχουμε συμβολοποιήσει την έννοια της πατρίδας, μέσα από την ποντιακή παράδοση. Έτσι, η έννοια της πατρίδας υπάρχει στο χρόνο και όχι μόνο σε ένα συγκεκριμένο τόπο.

Η επιβίωση, η αναβίωση και η αναπαράσταση αυτών των εθίμων, λειτουργούν και «θεραπευτικά» στο τραύμα του ξεριζωμού. Σήμερα, εν έτει 2014, η Παράδοση είναι μια μορφή αντίστασης".

Πηγή: syllogospontionsyrou.blogspot.gr