25 Ιούνιος 2018, 13:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2018, 13:22

Ενισχυμένη η τουρκική λίρα μετά τη νίκη Ερντογάν

  • Νέα υποχώρηση και σήμερα για την τουρκική λίρα
    (Φωτ.: worldstockmarket.com)

Θετικά αντέδρασαν οι χρηματαγορές στην επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι θα επικρατήσει πολιτική σταθερότητα και άρα δεν θα σημειωθούν δραματικές αλλαγές στην οικονομική και νομισματική πολιτική.

Αρχικά μάλιστα η τουρκική λίρα ενισχύθηκε κατά 3% έναντι του δολαρίου για να πέσει στη συνέχεια στο 1,5%.

 «Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές ίσως θεωρήσουν καθησυχαστικό το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η περίοδος πολιτικής αστάθειας», δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics. «Αλλά το όποιο ράλι μπορεί γρήγορα να αντιστραφεί εάν ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη θέση του για να επιδιώξει πιο χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολική, όπως φοβόμαστε ότι είναι πιθανόν».

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 κατέγραψε άλμα 2,2% στις 97.964 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3,5% στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου υποχώρησε στο 16,07% από το 16,29% της Παρασκευής, ενώ η απόδοση του διετούς τίτλου υποχώρησε στο 18,84% από το 19,18%.

Η λίρα έχει σημείωσε απώλειες 17% έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας εν όψει της αυξημένης επιρροής του Ερντογάν, που θέλει χαμηλότερα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.