25 Ιούνιος 2018, 09:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2018, 09:56

Στα χέρια του Ερντογάν όλη η Τουρκία μετά τις εκλογές – Κέρδισε από τον α' γύρο

  • Στα χέρια του Ερντογάν όλη η Τουρκία μετά τις εκλογές – Κέρδισε από τον α' γύρο
    Ο Τούρκος πρόεδρος και η σύζυγός του χαιρετούν το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην Άγκυρα (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Τουρκίας χάρισαν οι Τούρκοι πολίτες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κατάφερε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη νίκη από τον πρώτο γύρο. Πλέον το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας περνάει στα χέρια του, αφού κατά τη δεύτερη θητεία του αφενός θα έχει ενισχυμένες εξουσίες, αφετέρου η προσφάτως αναζωογονημένη αντιπολίτευση δεν θα έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης-αντίστασης.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία Μουχαρέμ Ιντζέ φέρεται, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυ HaberTürk να έχει ήδη παραδεχθεί τη νίκη του Τούρκου προέδρου.

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων» είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ο Σαντί Γκιουβέν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής (YSK) σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι και το HDP μπαίνει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.


Υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου πανηγυρίζουν τη νίκη του στις εκλογές της 24ης Ιουνίου (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Ο Τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, μίλησε για νίκη της δημοκρατίας. «Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι η δημοκρατία, είναι η λαϊκή βούληση. Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι κάθε ένας από τα 81 εκατομμύρια συμπολίτες μας» τόνισε μιλώντας σε χιλιάδες οπαδούς του στην Άγκυρα, προσθέτοντας πως θα κάνει πράξη τα όσα υποσχέθηκε. Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας» –οι Σύροι πρόσφυγες– να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, ενώ διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η νίκη του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής εδραιώνει ακόμα περισσότερο την εξουσία του, έπειτα από αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση που σηματοδότησε τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα.

Ο πρόεδρος της χώρας συγκεντρώνει πλέον το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη πέρυσι, παρότι με μικρή διαφορά.  «Η νίκη του Ερντογάν είναι αναμφισβήτητα ένδειξη της μεγάλης του δημοφιλίας στο τουρκικό εκλογικό σώμα, ειδικά το πιο συντηρητικό κομμάτι του εκλογικού σώματος, στις αγροτικές περιοχές της Ανατολίας, και ένδειξη της ανθεκτικότητάς του απέναντι στην ενωμένη αντιπολίτευση», παρατήρησε η Ζανά Ζαμπούρ, τουρκολόγος του CERI/Sciences Po.