24 Ιούνιος 2018, 23:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2018, 23:38

Ένταση στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία

  • Ένταση στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία
    Πολίτες συμμετέχουν στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για τη Μακεδονία την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 στην πλατεία Λευκού Πύργου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Λευκού Πύργου και στη συνέχεια πορεία (με εντάσεις) σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον κόσμο να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της διαδικτυακής ομάδας «Ενωμένοι Μακεδόνες». Οι διαδηλωτές βροντοδώναξαν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της πΓΔΜ.

Η πορεία των συγκεντρωμένων ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ και κινήθηκε αρχικά επί της οδού Παύλου Μελά, στη συνέχεια στην Τσιμισκή, όπου και οι διαδηλωτές έκαναν στάση έξω από την αμερικανική πρεσβεία και το προξενείο των Σκοπίων.

Στη συνέχεια, ανεβαίνοντας την οδό Βενιζέλου, έφτασαν στην οδό Εγνατία, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο, οι διαδηλωτές παρέμειναν για περισσότερο από 20 λεπτά, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των πολιτικών τους αρχηγών, αλλά και κατά του δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και των πολιτών της πΓΔΜ.

Έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρατεταγμένες δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, στις οποίες ομάδα ατόμων πέταξε πέτρες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρής έκτασης επεισόδια.

Ένταση επικράτησε και κάτω από τα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στη συμβολή των οδών Βλάλη με Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όταν άτομα από την πορεία, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πέταξαν πέτρες προς την Αστυνομία, η οποία απάντησε με χρήση χημικών και ρίψη βομβών κρότου-λάμψης. Η πορεία κατέληξε στο Λευκό Πύργο, λίγο μετά τις 10 το βράδυ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας εκ των πέντε διοργανωτών της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ο Δημήτρης Ζιαμπάζης, επισήμανε ότι «με τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ασκήσαμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα και εκφράσαμε ανοιχτά την αντίθεσή μας στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στόχος μας ήταν να ακουστεί δυνατά ότι η Θεσσαλονίκη δεν συμφωνεί με την συγκεκριμένη συμφωνία. Είμαστε πατριώτες και δημοκράτες και εάν σημειώνονταν επεισόδια, που δεν σημειώθηκαν, θα τα καταδικάζαμε ομόφωνα».

Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι η διαδικτυακή ομάδα των «Ενωμένων Μακεδόνων» στηρίζει τα συλλαλητήρια που ακολουθούν εντός των ημερών στην πόλη της Θεσσαλονίκης.