24 Ιούνιος 2018, 21:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2018, 21:39

Σύγκλιση απόψεων αλλά χωρίς απόφαση η σύνοδος για το μεταναστευτικό

  • Σύγκλιση απόψεων αλλά χωρίς απόφαση η σύνοδος για το μεταναστευτικό
    Αναμνηστική φωτογραφία των Ευρωπαίων ηγετών που έλαβαν μέρος στην άτυπη σύνοδο για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες

Δίκαιη κατανομή στη φιλοξενία μεταναστών, ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής, στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης και αντικατάσταση της Frontex από ισχυρότερη ευρωπαϊκή δύναμη Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση την οποία διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη σύνοδο των «16» στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, Παρίσι και Μαδρίτη προτείνουν κλειστά κέντρα στο ευρωπαϊκό έδαφος για τους μετανάστες, ενώ η Ιταλία αντιπροτείνει κέντρα προσφύγων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του μετά το τέλος της άτυπης συνόδου, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε λύση σήμερα, καθώς η συζήτηση ήταν προπαρασκευαστική. Σημείωσε ότι την μεταναστευτική κρίση θα την αντιμετωπίζει πολλά χρόνια η Ευρώπη, και αυτό που έχει σημασία, όπως είπε, είναι «το μεγάλο δίλλημα, αν θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας συλλογική λύση» ή αν θα την αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά και θα αφορά αυτούς στους οποίους εμφανίζονται τα συμπτώματα. Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη, η λύση να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, καθώς οι μονομερείς λύσεις δεν λύνουν προβλήματα.

«Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές», δήλωσε καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης μίνι συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό. «Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν τη συμφωνία με την Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Η εντολή της Frontex πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, πρόσθεσε.

Η Άνγκελα Μέρκελ διαπίστωσε ότι υπήρξε «καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της σημερινής μίνι συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

«Οφείλουμε να πούμε ότι οι ευρωπαϊκές λύσεις λειτουργούν. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολιτική πίεση που συνδέεται με την μετανάστευση σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Διευκρίνισε ότι κατά τις συνομιλίες απορρίφθηκαν λύσεις που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε ότι οι θέσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με των υπολοίπων στο τραπέζι των συνομιλιών.

«Σαφώς ικανοποιημένος» από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους Ευρωπαίους εταίρους του στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά τη λήξη της μίνι συνόδου. Με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «οδηγήσαμε τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη σωστή κατεύθυνση».

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε απόψε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης μίνι συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Σάντσεθ είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις» παρά διαφωνίες, όμως δεν θα υπάρξει κάποιο κοινό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση εργασίας. «Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

  • Πηγή: ΕΡΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ.