25 Ιούνιος 2018, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2018, 09:19

Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στις ΗΠΑ – Ποιους είδε, τι συζήτησε

  • Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στις ΗΠΑ – Ποιους είδε, τι συζήτησε
    Από αριστερά: Κωνσταντίνος Κούτρας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Κωνσταντίνος Τσουβάλας (φωτ.: Γενικό Προξενείο Ν. Υόρκης / Twitter)

Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, από 18 έως 21 Ιουνίου 2018, πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ (Ουάσινγκτον-Νέα Υόρκη), συνοδευόμενος από την αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, γενική επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και τον αστυνομικό διευθυντή Αριστείδη Σταμούλη, προϊστάμενο του Εθνικού Κεντρικού Γραφείου (NCB) Ιντερπόλ Αθηνών.

Στην Ουάσινγκτον, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είχε συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας, βοηθό υπουργό Εξωτερικών Michael Evanhoff, στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department  Homeland Security) με τον εκτελούντα χρέη αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή της Υπηρεσίας Ερευνών (HSI) Derek Benner και στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τον υποδιευθυντή του FBI David Bowdich.

Επίσης, ξεναγήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Στόχευσης (National Targeting Center) του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και είχε ενημέρωση από αρμόδιους της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων σχετικά με την αποστολή, τη λειτουργία και τις δράσεις της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων/Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (ICE/ HSI).

Στις συναντήσεις αυτές, που έγιναν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών Αρχών Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την περαιτέρω εμβάθυνση της. Ειδική μνεία έγινε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Τέλος θετικά σχολιάστηκε η επιτευχθείσα πρόοδος της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος Visa Waiver (VWP).

Στην Ουάσινγκτον ο Κ. Τσουβάλας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ελλάδας Λαλάκο Θεοχάρη, τον οποίο ενημέρωσε για τις συναντήσεις και επαφές του, ενώ ενημερώθηκε σφαιρικά τόσο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις όσο και για τη δράση της ομογένειας. Στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνο Κούτρα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα της ομογένειας, σε σχέση με τη λειτουργία του γενικού προξενείου.


Ο Κ. Τσουβάλας με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο
(φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής / Press Office / Stavros Papagermanos)

Επιπλέον, o αρχηγός της ΕΛΑΣ επισκέφτηκε την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπου είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον οποίο ενημέρωσε για τις επαφές του στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη, καθώς και για τις προκλήσεις του πολύπλοκου έργου της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Η επίσκεψη του Κ. Τσουβάλα στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε στο αρχηγείο της Αστυνομίας Νέας Υόρκης (NYPD), όπου περιηγήθηκε στο Κέντρο Κοινών Επιχειρήσεων και Ασφάλειας και συνομίλησε με υψηλούς αξιωματούχους. Επιπλέον παρακολούθησε επιχείρηση αστυνόμευσης από πλωτό σκάφος του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Υόρκης ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των επαφών και επισκέψεων συνοδευόταν από αξιωματικούς Αστυνομίας ελληνικής καταγωγής.