24 Ιούνιος 2018, 18:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2018, 18:37

Εκλογές Τουρκία: 52,5% στον Ερντογάν δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα

  • Εκλογές Τουρκία: 52,5% στον Ερντογάν δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα
    Ο Ταγίπ Ερντογάν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στο Σκούταρι (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με καταγεγραμένο το 9,2% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές (χωρίς τα εκλογικά τμήματα σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα), ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 52,56%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί 26,5%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς με 11,8% και η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,12%.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει το 50,01% προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος από αυτή την Κυριακή αλλά ακόμη είναι νωρίς για να βγουν οριστικά συμπεράσματα. Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 45,38 %, 26,77 το CHP του Ιντζέ, 11,66% το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ και το φιλοκουρδικό HDP 7,65 %.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που παρακολουθεί τα αποτελέσματα από το Huber Mansion στην Κωνσταντινούπολη, έκανε μια λακωνική δήλωση στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε, αλλά είμαστε καλά», τόνισε καθώς η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 11 το βράδυ.

Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές, o Μουχαρέμ Ιντζέ, μιλώντας μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), τόνισε πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Πρόσθεσε πως δεν έχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι «πολύ καλά».