24 Ιούνιος 2018, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2018, 13:24

Τουρκικές εκλογές: Στις κάλπες πολίτες και πολιτικοί (φωτο)

  • Τουρκικές εκλογές: Στις κάλπες πολίτες και πολιτικοί (φωτο)
    (Φωτ.: EPA / Tumay Berkin)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εκλογική διαδικασία στην Τουρκία, όπου σχεδόν 60 εκατ. πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια σε όλη τη χώρα, ωστόσο δεν έλειψαν τα παρατράγουδα σε αρκετές περιπτώσεις. Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 11 ατόμων με την κατηγορία ότι είναι μέλη του PKK και σχεδίαζαν να προκαλέσουν επεισόδια. Στην Ούρφα, υποψήφιος βουλευτής του AKP και υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ενώ έγιναν καταγγελίες για νοθεία.

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν και οι υποψήφιοι για την προεδρία στην Τουρκία, με τον Μουχαρέμ Ιντζέ να είναι ο πρώτος.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ψήφισε στην Γιάλοβα στις 10:30 το πρωί και στις δηλώσεις του ήταν φειδωλός. «Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα», ευχήθηκε και πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα από όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση.


(Φωτ.: EPA / STR)

Στις 11:00 το πρωί έφτασε σε κάλπη στη Σμύρνη, που βρίσκεται σε σχολή που φέρει το όνομα της μητέρας του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος ψήφισε και έκανε μια σύντομη περιήγηση στην σχολή. Αποχωρώντας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έκανε το καθήκον του ως πολίτης και πρόσθεσε: «Σήμερα εκλέγουμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημα. Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικό κλίμα».

Στις 11:10 το πρωί ψήφισε στην Άγκυρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μαζί με την σύζυγό του Σελβί. Στις δηλώσεις που έκανε στην συνέχεια σημείωσε ότι μετά έναν κουραστικό μαραθώνιο σήμερα είμαστε στην κάλπη και συνέχισε: «Δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες. Από εδώ κάνω έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς. Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους. Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στην δημοκρατία μας».


(Φωτ.: EPA / Tumay Berkin)

Στην Άγκυρα ψήφισε στις 12:00 ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και στη συνέχεια έκανε μια σύντομη δήλωση, λέγοντας ότι η Τουρκία έπειτα από αυτές τις εκλογές θα εισέλθει σε νέα περίοδο, ενώ πρόσθεσε ότι θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από τα γραφεία του κόμματός του.

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Άκσενερ άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία εξέφρασε την ευχή ότι οι εκλογές θα αναδείξουν την ελεύθερη βούληση των ψηφοφόρων.


(Φωτ.: EPA / Tumay Berkin)

Στη φυλακή της Αδριανούπολης ψήφισε ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Αμέσως μετά σε μήνυμά του στο τουίτερ ανέφερε: «Κι εμείς ασκήσαμε το δικαίωμα ψήφου μας στην φυλακή. Εύχομαι να πάνε όλοι στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ του μέλλοντος της χώρας και της δημοκρατίας. Ελπίζω η διαδικασία της ψηφοφορίας να ολοκληρωθεί σε ήρεμο περιβάλλον. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ ωραία. Καλορίζικα σε όλους». Η σύζυγος του Ντεμιρτάς Μπασάκ άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο Ντιγιάρμπακιρ.