3 Ιανουάριος 2014, 15:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:41

Την Τρίτη οι μειώσεις της ΔΕΗ για την αιθαλομίχλη

  • Το... ηλεκτροσόκ της ΔΕΗ στις τσέπες μας

Από την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος  οι μειώσεις, στο ηλεκτρικό ρεύμα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης στις περιοχές που το φαινόμενο είναι εντονότερο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς προβλέπεται ότι οι εκπτώσεις για τα νοικοκυριά θα είναι της τάξης του 50-55%, μόνο όμως για τις μέρες που το φαινόμενο θα βρίσκεται σε έξαρση, σε περιοχές όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο και η αιθαλομίχλη ξεπερνά τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τα επιπλέον μέτρα που θα ανακοινωθούν δεν θα εφαρμοστούν με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά θα περιλαμβάνουν έκπτωση 70% στο ανταγωνιστικό κομμάτι του λογαριασμού της ΔΕΗ, δηλαδή θα είναι επί της τιμής κατανάλωσης ρεύματος κι όχι επί της συνολικής αξίας του τιμολογίου (τέλη κ.λπ.).

Υπολογίζεται ότι περίπου δύο εκατομμύρια καταναλωτές θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό ενώ το κόστος του θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ αποφάσισε την αναβολή, για δύο μήνες, της αναπροσαρμογής των τιμών του ΕΤΜΕΑΡ ώστε να περάσουν από τη Βουλή οι ρυθμίσεις για “κούρεμα” έως και 50% των εγγυημένων τιμών που εισπράττουν οι επενδυτές των φωτοβολταϊκών. Στόχος είναι να βρεθούν 1,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2014 ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού μέσω των οποίων αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Πηγή: sofokleousin.gr