24 Ιούνιος 2018, 08:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2018, 08:11

Άτυπη συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό – Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας

  • Άτυπη συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό – Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Σήμερα διεξάγεται η άτυπη μίνι σύνοδος στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι σημαντικές διαφορές απόψεων από τα κράτη-μέλη για τη διαχείριση του προβλήματος ανάγκασαν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συγκαλέσει την άτυπη συνάντηση εργασίας.

Η Ελλάδα, μέσω του Αλέξη Τσίπρα, θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Ωστόσο, η στάση της Γερμανίας, που δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό της, αλλά και η πολιτική της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας στο θέμα δεν αφήνουν μεγάλη αισιοδοξία για χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η άτυπη συνάντηση θα γίνει στο κτίριο Berlaymont, όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αφίξεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πάρουν μέρος είναι προγραμματισμένες για τις 15:30 ώρα Ελλάδας, η έναρξη των εργασιών για τις 16:05 και η λήξη περίπου στις 20:00.