23 Ιούνιος 2018, 15:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2018, 15:30

Εκλογές Τουρκία: Διχασμένη η νέα γενιά

  • Εκλογές Τουρκία: Διχασμένη η νέα γενιά
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Η νέα γενιά στην Τουρκία αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την Κυριακή. Περίπου οι μισοί Τούρκοι είναι κάτω των 30, ενώ μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία της χώρας.

Οι νέοι άνθρωποι ωστόσο εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το τι θα ψηφίσουν.

Κάθε φορά που ένα πλοιάριο δένει στο μόλο της συνοικίας Σκούταρι στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης ο 28χρονος Εμίν Σαριόγλου μοιράζει σε όσους αποβιβάζονται φυλλάδια υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν. Εδώ και μέρες εργάζεται σχεδόν χωρίς διακοπή: «Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν κουράζεσαι, λέει στο μικρόφωνο της Deutchse Welle. Αγαπάμε τη χώρα και αγωνιζόμαστε για αυτή. Κάποιοι λένε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν κουράστηκε, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι γεμάτος ενέργεια. Και αυτό μας γεμίζει δύναμη».

Στη γειτονική συνοικία της Χαλκηδόνας η Ιρέμ Κανσού, υποψήφια βουλευτής για το φιλοκουρδικό HDP, κάνει ότι περνά από το χέρι της για να πείσει τους περαστικούς ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει ρότα: «Λέμε όχι στην αρχή του ενός ανδρός. Επιτέλους κάτι πρέπει να αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Ο κόσμος ζει σε άσχημες συνθήκες. Πολλοί συλλαμβάνονται και κανείς δεν ασχολείται. Ο πρόεδρος Ερντογάν δαπανά χρήματα για το στρατό και όχι στην εκπαίδευση. Είναι πολεμοκάπηλος και εθνικιστής. Δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του πληθυσμού. Περηφανεύεται για τα μεγάλα έργα, τους δρόμους και τις γέφυρες. Πολλοί όμως δεν έχουν να φάνε. Οι καινούριοι δρόμοι δεν τους ωφελούν».

Περισσότεροι από 1,5 εκατ. νεαροί Τούρκοι μεγάλωσαν με τον Ταγίπ Ερντογάν
Περίπου οι μισοί από τους Τούρκους με δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κάτω των 30. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. Τούρκοι, σχεδόν μια ολόκληρη γενιά, μεγάλωσε με τον Ταγίπ Ερντογάν, είτε στην πρωθυπουργία, είτε στην προεδρία. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου των νεαρών ψηφοφόρων. Πολλοί από αυτούς έχουν άποψη και την εκφράζουν στους πεζόδρομους της Κωνσταντινούπολης: «Όλα έχουν ημερομηνία λήξης και αυτό ισχύει και για τον πρόεδρο Ερντογάν», λέει μια νεαρή κοπέλα.

Ένας νεαρός εμφανίζεται αναποφάσιστος: «Δεν ξέρω αν θα ψηφίσω Ερντογάν, δεν νομίζω όμως ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία». Για έναν άλλο περαστικό είναι σαφές: «Είμαστε ευχαριστημένοι με την Τουρκία που έφτιαξε ο Ερντογάν. Μεταρρύθμισε το σύστημα υγείας και κατασκεύασε γέφυρες και δρόμους».

Για τον Εμίν Σαριόγλου, που κάνει προεκλογικό αγώνα υπέρ του προέδρου Ερντογάν στη συνοικία Σκούταρι δεν ισχύουν οι κατηγορίες σε βάρος του αρχηγού του AKP ότι η Δημοκρατία και ελευθερίες βρίσκονται σε υποχώρηση: «Υπάρχει μια λανθασμένη πρόσληψη της πραγματικότητας. Ότι για παράδειγμα δεν υπάρχει δημοκρατία ή δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει αδικία στην Τουρκία, το κράτος δικαίου και υπάρχει και λειτουργεί».

Αναδημοσίευση από Deutsche Welle / Γιούλια Χαν, Στέφανος Γεωργακόπουλος.