23 Ιούνιος 2018, 14:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2018, 15:27

Γαλλία: Δύσκολη μια πιθανή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

  • Γαλλία: Δύσκολη μια πιθανή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό
    (Φωτ.: EPA / Patrick Seeger)

Λιγοστές είναι οι ελπίδες για μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική  ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό.

Το μποϊκοτάζ της αυριανής ευρωπαϊκής μίνι συνόδου κορυφής από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης δίνει ένα στίγμα για την εξέλιξη της συζήτησης.

«Πάνω στις προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) για μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική αρχή, για την ενίσχυση της Frontex (...) κινήθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος (Άνγκελα Μέρκελ) πριν από 15 ημέρες», δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό στον ραδιοσταθμό Europe 1.

«Αυτές θα βρίσκονται προφανώς στο μενού των συζητήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο και στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα, το οποίο θα είναι δύσκολο, δεν θα πρέπει να λέμε ψέματα στους συμπολίτες μας», πρόσθεσε. Η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να μπορέσει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση για τους μετανάστες στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πολιτική της επιβίωση.

«Προς το παρόν υπάρχουν θέσεις που απέχουν πολύ από μια προσέγγιση», παρατήρησε ο Μπενζαμέν Γκριβό, εκφράζοντας τη λύπη του για τις «θέσεις μποϊκοτάζ» από την πλευρά των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία). Οι τέσσερις αυτές χώρες που τάσσονται υπέρ μιας σκληρής γραμμής στη μετανάστευση, απέκλεισαν την Πέμπτη μια συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες, καθιστώντας υποθετική την επεξεργασία μιας συναίνεσης όπως επιθυμούν κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με ένα προσωρινό έγγραφο εργασίας που εξασφάλισε το AFP, οι μετέχοντες στην σύνοδο προβλέπουν την υλοποίηση ενός «αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης» με υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής μεταναστών μεταξύ των χωρών μελών, το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για τις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ. «Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από την ΕΕ, οικονομικά (...) και αυτό είναι απολύτως θεμιτό, δεν μπορεί να επωφελούνται από τα προνόμια χωρίς να σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες, της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών», σημείωσε ο Γκριβό.

«Γνωρίσαμε χρηματοπιστωτικές κρίσεις, αυτή του 2008 άφησε προφανώς ανεξίτηλα ίχνη (...) σε αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζουμε μια κρίση των αξιών μας, των θεμελίων μας», συμπλήρωσε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για την υποδοχή ανεπαρκούς αριθμού μεταναστών από τη Γαλλία. «Πέρυσι είχαμε 100.000 αιτήματα χορήγησης ασύλου και έγιναν δεκτά 32.000. Η Γαλλία κάνει το χρέος της», κατέληξε.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.