23 Ιούνιος 2018, 13:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2018, 13:29

Μουντιάλ 2018: Ενδεχόμενο τιμωρίας από τη FIFA στους Σακίρι και Τσάκα για τον «αλβανικό αετό»

  • Μουντιάλ 2018: Τη γλίτωσαν με πρόστιμο οι Σακίρι-Τσάκα για τον «αλβανικό αετό»
    (Φωτ. EPA / Laurent Gillieron)

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο τρόπος που πανηγύρισαν οι Σερντάν Σακίρι και Γκρανίτ Τσάκα τη νίκη της Ελβετίας επί της Σερβίας με 2-1. Οι δύο αλβανικής καταγωγής ποδοσφαιριστές πανηγύρισαν σχηματίζοντας τον «αλβανικό αετό», με το θέμα να απασχολεί ακόμα και τη FIFA.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία απαγορεύει τα πολιτικά μηνύματα στο ποδόσφαιρο και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε τιμωρία των παικτών.

Οι ποδοσφαιριστές επιχείρησαν με δηλώσεις τους να υποβαθμίσουν το επεισόδιο, λέγοντας πως απλά πανηγύρισαν την ανατροπή που πέτυχε η Ελβετία. «Νομίζω ότι ήταν απλώς συγκίνηση. Είμαι πολύ χαρούμενος με το γκολ, τίποτα άλλο. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσουμε άλλο γι’ αυτό τώρα», δήλωσε ο Σερντάν Σακίρι, σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους. Ωστόσο, ο 26χρονος άσος στο ένα από τα δύο παπούτσια του είχε τη σημαία του Κοσόβου

Ο Γκρανίτ Τσάκα, ο οποίος γεννήθηκε από μια οικογένεια Κοσοβάρων και αγωνίζεται στην εθνική Ελβετία, δήλωσε για τον πανηγυρισμό του: «Για να είμαι ειλικρινής δεν με ένοιαζε ο αντίπαλος. Ήταν για το λαό μου που με στήριξαν πάντα, για τη χώρα μου, για τους γονείς μου». Το Κοσσυφοπέδιο, η πρώην σερβική επαρχία με πλειοψηφία Αλβανών, είναι ανεξάρτητη από το 2008, αλλά δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία.

Ο προβληματισμός στη FIFA είναι έντονος, καθώς υπήρξε και συνέχεια, μιας και ο αρχηγός της Ελβετίας Στέφαν Λιχτστάινερ, αν και δεν έχει καμία σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, φωτογραφήθηκε κάνοντας το σήμα του «αλβανικού αετού». «Ήταν ένας δύσκολος αγώνας ψυχολογικά για εκείνους. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από το ποδόσφαιρο. Είχαν πόλεμο, εγώ τους καταλαβαίνω, είναι μέρος της ζωής και πριν το παιχνίδι είχαν προκληθεί», επισήμανε.