23 Ιούνιος 2018, 11:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2018, 11:21

Τουρκικές εκλογές: Με συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη κλείνει η προεκλογική περίοδος

  • Τουρκικές εκλογές: Με συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη κλείνει η προεκλογική περίοδος
    (Φωτ.: EPA / Tumay Berkin)

Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή περίπου 60 εκατομμύρια Τούρκοι, για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Σήμερα η προεκλογική περίοδος ολοκληρώνεται με δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων ολοκληρώνεται σήμερα στις 18:00  (ώρα Ελλάδας).

Σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, o Μουχαρέμ Ιντζέ που είναι υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα πραγματοποιήσουν στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 16 χρόνια και δεν έχει χάσει ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο η επικράτησή του δεν αναμένεται τόσο εύκολη αυτή τη φορά. Αν και παραμένει φαβορί, οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν το 50% που απαιτείται, για να βγει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ μπορεί τότε να είναι ο αντίπαλός του σε έναν δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Μεράλ Ακσενέρ του εθνικιστικού κόμματος Ιγί (Καλό) να έρχεται τρίτη και να ακολουθεί ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο υποψήφιος του αριστερού και προσανατολισμένου στα θέματα των Κούρδων Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο οποίος έκανε την προεκλογική του εκστρατεία από τη φυλακή.

Και η Μεράλ Ακσενέρ θα πραγματοποιήσει την τελευταία της προεκλογική συγκέντρωση σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Αύριο, περίπου 60 εκατομμύρια Τούρκοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο και κοινοβούλιο σε μια εκλογική διαδικασία με την οποία ολοκληρώνεται η μετάβαση της Τουρκίας σε ένα σύστημα εκτελεστικής προεδρίας. Οι εκλογές αυτές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στη χώρα.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.