22 Ιούνιος 2018, 23:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2018, 14:58

ΠΓΔΜ: 9 ή 16 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα για το όνομα

  • Κύρωση Συμφωνίας Πρεσπών: Για «μακεδονο-ελληνική λύση» κάνει λόγο η πΓΔΜ
    Εξωτερική άποψη του Κοινοβουλίου των Σκοπίων (φωτ.: sobranie.mk)

Το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε σημερινό δημοσίευμά του, τονίζει πως το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αναμένεται, περίπου στα μέσα Ιουλίου, να προκηρύξει επίσημα το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Παρουσιάζοντας πληροφορίες της εφημερίδας των Σκοπίων  Nezavisen Vesnik, συμπληρώνει ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι διατυπωμένο με τρόπο που θα συνδέει τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ (π.χ. «Συμφωνείτε με την αλλαγή του ονόματος με στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ;»).

Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους στα Σκόπια, ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος εμφανίζεται η 9η Σεπτεμβρίου, δηλαδή η επομένη του εορτασμού της 27ης επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας (8 Σεπτεμβρίου), καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα δημοψηφίσματα πραγματοποιούνται αποκλειστικά Κυριακή. Η εφημερίδα προσθέτει ότι υπάρχει και εναλλακτική ημερομηνία, η επόμενη Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου.

«Αν και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου, οι πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου θεωρούνται ως πιθανότερη εκδοχή για τη διεξαγωγή του, προκειμένου να υπάρχει περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση των αλλαγών στο σύνταγμα που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα», σημειώνει το δημοσίευμα της Nezavisen Vesnik.

  • Πηγή: IBNA.