22 Ιούνιος 2018, 20:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2018, 21:41

Με γραβάτα ο Τσίπρας στο Ζάππειο μετά τη συμφωνία για το χρέος

  • Με γραβάτα ο Τσίπρας στο Ζάππειο μετά τη συμφωνία για το χρέος
    Ο Αλέξης Τσίπρας, φορώντας γραβάτα, κατά την ομιλία του στο Ζάππειο (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Τα στοιχήματα είναι για να υλοποιούνται». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία τους στις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο αίθριο του Ζαππείου ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φόρεσε γραβάτα σε βαθύ κόκκινο χρώμα (όπως είχε υποσχεθεί τον Ιανουάριο του 2015 ότι θα κάνει όταν επέλθει η συμφωνία για το χρέος). Η σημερινή μέρα ανήκει σε κείνους που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται, που σήκωσαν την χώρα στην πλάτη τους, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μετά τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα. Και περνά σε μια νέα περίοδο. Όπου τη θέση της λιτότητας, θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη. Τη θέση της επιβολής, η δημοκρατία. Τη θέση της αβεβαιότητας, η σταθερότητα», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως «αναλάβαμε το δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια συγκρουστήκαμε σφοδρά, συμβιβαστήκαμε επώδυνα, δουλέψαμε σκληρά αλλά δεν δειλιάσαμε. Δεν διστάσαμε μπροστά σε δυσκολίες και εμπόδια. Φτάσαμε ως εδώ. Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «δεν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες. Στην Ελλάδα της σπατάλης, των πελατειακών σχέσεων, της γενικευμένης φοροδιαφυγής, της διαφθοράς». Αντίθετα, όπως είπε, σήμανε η ώρα όπου «μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πλέον έχουμε αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της ελληνικής οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις» και υποστήριξε ότι υπάρχει η δυνατότητα για μείωση φόρων το 2019 αλλά και υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας. Έχουμε τη δυνατότητα, είπε ο Αλ. Τσίπρας, να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σημείωσε ότι με τη χθεσινή «ιστορική» απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται «επιτέλους βιώσιμο» και επισήμανε ότι από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε θέσει έναν στόχο: να είναι η λύση πειστική για τους επενδυτές ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση της στην ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ή κάτι που πρότειναν κάποιοι άλλοι, μια προληπτική γραμμή στήριξης. «Όταν εμείς δίναμε τη μάχη να βγούμε από τα μνημόνια με τις δικές μας δυνάμεις, άλλοι ζητούσαν πιστοληπτικές γραμμές και επί της ουσίας νέα μνημόνια μασκαρεμένα», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης «που συμφωνήσαμε χτες με τους εταίρους μας στο Eurogroup, εξασφαλίζουν την ομαλή και σταθερή αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, ελαχιστοποιώντας, ή ακόμα και εκμηδενίζοντας τους κινδύνους από ενδεχόμενες αναταράξεις». Σημείωσε πως η 21η Ιουνίου «δικαίως μπορεί πια να μείνει στην ιστορία ως μια σπουδαία μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φτάσαμε μαζί σε αυτή την ιστορική μέρα. Με μια έντιμη συμμαχία που λοιδορήθηκε, που συκοφαντήθηκε, που πολεμήθηκε, από όλες τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Κλείνοντας, τόνισε ότι δεν θα είχαν φτάσει μέχρι εδώ χωρίς τη συμβολή και την ακούραστη προσπάθεια όλων, χωρίς τη συμβολή όλων των υπουργών και των συνεργατών που πέρασαν μέρες και νύχτες από τις συμπληγάδες των διαπραγματεύσεων, για να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη και τα επιτελεία τους. «Και τον Σεπτέμβριο του '19 θα ζητήσουμε εκ νέου την εντολή του λαού για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα» συμπλήρωσε.

«Κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως τον πόλεμο, ο πόλεμος είναι εκεί έξω, υπάρχουν αδικίες που θα αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα», είπε ο Αλ. Τσίπρας και ολοκληρώνοντας την ομιλία του έβγαλε, σε μια συμβολική κίνηση, τη γραβάτα που για πρώτη φορά έβαλε σήμερα.