4 Ιανουάριος 2014, 09:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:42

Τα κουδούνια των Μωμόγερων ήχησαν στην Κομοτηνή

  • Τα κουδούνια των Μωμόγερων ήχησαν στην Κομοτηνή

Οι μεταμφιεσμένοι, Μωμόεροι ή Μωμοέρια, ο αράπης, η νύφη, συνοδεία οργανοπαιχτών, κινήθηκαν στις κεντρικές οδούς, στην πλατεία και στο δημαρχείο της Κομοτηνής μοιράζοντας ευχές για καλοτυχία και καλή χρόνια

Καλοτυχία και καλή χρόνια, φέρνουν σύμφωνα με την παράδοση τα Μωμογέρια, ένα παραδοσιακό έθιμο που αναβίωσε και φέτος στην πόλη της Κομοτηνής ο πολιτιστικός σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς». Με τον τρόπο αυτό επέλεξε να καλωσορίσει τον καινούριο χρόνο παρουσιάζοντας στους πολίτες το λαϊκό παραδοσιακό θέατρο του Πόντου: Μωμογέρια «Κιτί Γοτσάς». «Μωμόερος θα ίνουμαι και με τα κουδουνόπα θα λάσκουμαι μεσανυχτί και γνεφίζω κορτσόπα». Τα κουδούνια των Μωμόγερων έφεραν το μήνυμα της νέας χρονιάς στο κέντρο της πόλης, αφού οι μεταμφιεσμένοι, Μωμόεροι ή Μωμοέρια, ο αράπης, η νύφη, συνοδεία οργανοπαιχτών, κινήθηκαν στις κεντρικές οδούς, στην πλατεία και στο δημαρχείο το πρωί του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου, μία ημέρα με πολύ κόσμο στην κεντρική πλατεία. 

Οι Μωμόγεροι είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνια με ευχετηριακό χαρακτήρα. Παραλλαγή μπορεί να θεωρηθεί το έθιμο Ραγκουτσάρια που συναντάται στην περιοχή της Κοζάνης και της Καστοριάς. Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στους προ-χριστιανικούς χρόνους αλλά οι πόντιοι έδωσαν αργότερα χριστιανικό χαρακτήρα. Πιστός στην παράδοση αυτού του εθίμου είναι ο πολιτιστικός σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», που φροντίζει με κάθε ευκαιρία να μας θυμίζει ότι «Τα μωμοέρια» σχετίζονται με την αναγέννηση της φύσης και την αλλαγή του χρόνου. 

Το δρώμενο έχει σατιρικό χαρακτήρα και θεατρική μορφή, αποτελείται από τρεις συντελεστές, τον Κιτί Γοτσά ο οποίος συμβολίζει τον παλιό χρόνο, τον αράπη που αναπαριστά τον παλιό και τη νύφη η οποία συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης. Έτσι ο μωμόγερος κλέβει τη νύφη, την οποία διεκδικεί ο αράπης ο οποίος και την παντρεύεται.

Πηγή: xronos.gr