22 Ιούνιος 2018, 23:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2018, 23:32

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν και Ιντζέ υπόσχονται να στείλουν εκατομμύρια πρόσφυγες πίσω στη Συρία

  • Spiegel: Αυξάνονται οι πρόσφυγες από την Τουρκία που περνούν στην Κύπρο
    Πρόσφυγες στην ανατολική Τουρκία (φωτ.: EPA /Erdem Sahin)

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο κυριότερος αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής (24/6) έχουν υποσχεθεί να στείλουν εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες πίσω στη Συρία, ανταποκρινόμενοι στην αυξανόμενη ανησυχία των ψηφοφόρων για τον αριθμό των μεταναστών στην Τουρκία. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, που διέφυγαν από τον πόλεμο στη χώρα τους, ζουν στην Τουρκία και η παρουσία τους έχει αποτελέσει θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με μερίδα Τούρκων πολιτών να θεωρούν ότι αποτελούν οικονομικό βάρος και απειλή για τις θέσεις εργασίας.

«Αμέσως μετά τις εκλογές σκοπεύουμε να καταστήσουμε όλα τα συριακά εδάφη ασφαλή, ξεκινώντας από περιοχές κοντά στα σύνορά μας, και να διευκολύνουμε την επιστροφή στα σπίτια τους όλων των φιλοξενούμενών μας», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία στη νοτιοανατολική πόλη Γκαζίαντεπ. «Αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει να περάσουμε την 24η Ιουνίου (την ημέρα των εκλογών) με ασφάλεια. Η σταθερότητα της Συρίας εξαρτάται από το πόσο ισχυρή είναι η Τουρκία. Διαφορετικά θα σπάσουν τη Συρία σε κομμάτια», είπε.

Ο Ερντογάν έχει πει πως 200.000 Σύροι έχουν ήδη επιστρέψει σε περιοχές της βόρειας Συρίας που τελούν τώρα υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και συμμαχικές τους δυνάμεις των Σύρων ανταρτών μετά την έναρξη στρατιωτικών επεμβάσεων (στο συριακό έδαφος) για την εκδίωξη Κούρδων μαχητών και μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο το να ασφαλιστεί από στρατιωτική άποψη μια αρκετά μεγάλη περιοχή της Συρίας ώστε να επιστρέψουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες θα ήταν μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση και θα έθετε την Τουρκία απέναντι σε άλλες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση στη Συρία, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν.

Η Γκαζίαντεπ, σε απόσταση 50 χλμ. από τη μεθόριο με τη Συρία, φιλοξενεί 383.000 Σύρους, σχεδόν το 20% του πληθυσμού της, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η διακοινοτική βία ανάμεσα σε Τούρκους και Σύρους τριπλασιάστηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με συγκρούσεις σε μεγάλες πόλεις που είχαν ως αποτέλεσμα διεθνοτική αντιπαλότητα, οικονομική ανισότητα και βία στις πόλεις, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης (International Crisis Group) τον Ιανουάριο.

Οι Τούρκοι ψηφίζουν την Κυριακή για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι κυριότεροι αντίπαλοι μπορεί να είναι πιο κοντά απ' ό,τι αναμενόταν όταν ο Ερντογάν προκήρυξε τις εκλογές τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να είναι πιθανόν να υπάρξει δεύτερος γύρος για την προεδρία και το κόμμα του (AKP) να χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που αριθμεί 600 έδρες.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ (CHP), κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές και ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ερντογάν, έχει πει επανειλημμένα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα στείλει τους Σύρους πίσω στα σπίτια τους. Επανέλαβε τη δέσμευση αυτή σε ένα συλλαλητήριο χθες βράδυ, λέγοντας ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και θα διορίσει πρεσβευτή στη Δαμασκό εντός 10 ημερών, αν εκλεγεί πρόεδρος.

«Με ειρηνικές πολιτικές θα στείλουμε τέσσερα εκατομμύρια Σύρους στη Συρία εν χορδαίς και οργάνοις», δήλωσε ο  Ιντζέ μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους στη Σμύρνη, το προπύργιο του CHP στη δυτική Τουρκία.

Δεν ήταν σαφές πως το σχέδιο του Ιντζέ να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Δαμασκό θα πείσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, σημειώνει το Ρόιτερς. Ο Ερντογάν υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται να ανατρέψουν τον Άσαντ και λέει πως ο πρόεδρος πρέπει να κάνει στην άκρη. Αλλά εργάζεται επίσης από κοινού με τη Ρωσία και το Ιράν, συμμάχους του Άσαντ, σε σχέδια που, όπως λένε, έχουν στόχο να σταματήσουν την αιματοχυσία στη Συρία.

Η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες όταν ξεκίνησε η σύγκρουση το 2011. Από τότε η Άγκυρα ανέστρεψε την πολιτική των «ανοικτών θυρών», κατασκευάζοντας έναν τοίχο κατά μήκος των μήκους 911 χιλιομέτρων συνόρων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.