22 Ιούνιος 2018, 19:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2018, 17:23

Στην Κατερίνη η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μικρασιατικών Συλλόγων

  • Στην Κατερίνη η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μικρασιατικών Συλλόγων
    Από την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μικρασιατικών Συλλόγων «Καλώς Ανταμωθήκαμε» στη Λαμία (φωτ.: larissanet.gr)

Στην Κατερίνη έχει δοθεί το ραντεβού των Μικρασιατών για τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μικρασιατικών Συλλόγων «Καλώς Ανταμωθήκαμε». Το Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1η Ιουλίου η καρδιά του μικρασιατικού πολιτισμού θα χτυπά στην πρωτεύουσα της Πιερίας, και την ευθύνη της διοργάνωσης έχει αναλάβει ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Πιερίας.

Πέρυσι η πρώτη συνάντηση είχε φιλοξενηθεί στην πόλη της Λαμίας, και στόχος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος είναι να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και σε άλλη πόλη.

Το Σάββατο 30 Ιουνίου οι αυλαία των εκδηλώσεων των Μικρασιατικών Συλλόγων ανοίγει με συνάντηση των προέδρων των σωματείων στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας. Οι πρόεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σοβαρά θέματα που αφορούν τα μικρασιατικά σωματεία, όπως: α) δημιουργία μουσείου των Ελλήνων της καθ' ημάς Ανατολής στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, β) επανασύσταση του καταργηθέντος Ταμείου Ανταλλάξιμης Περιουσίας και Αποκατάστασης Προσφύγων, γ) δημιουργία μουσείου που θα αφορά τον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό στη Θεσσαλονίκη, κ.ά. Θα ακολουθήσει ψήφισμα από τους προέδρους επί των θεμάτων.


(Βίντεο: lamianow.gr)

Το απόγευμα της ίδια μέρας, μετά την καθιερωμένη πατινάδα των πολιτιστικών σωματείων προς την πλατεία Ελευθερίας, οι αποστολές θα κατευθυνθούν στο χώρο όπου πραγματοποιείται η ετήσια εμποροπανήγυρη της Κατερίνης (1ο χλμ εθνικής οδού Κατερίνης-Ελασσόνας). Εκεί θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί και θα ακολουθήσει γλέντι μέχρι το πρωί.

Την επόμενη μέρα χορωδίες συλλόγων θα κάνουν ένα νοσταλγικό ταξίδι στον Πόντο και τη Μικρά Ασία, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με μακεδονίτικους χορούς και τραγούδια.