22 Ιούνιος 2018, 14:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2018, 15:02

Τσίπρας για τη συμφωνία του Eurogroup: Το χρέος καθίσταται βιώσιμο

  • Τσίπρας για τη συμφωνία του Eurogroup: Το χρέος καθίσταται βιώσιμο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Με ένα σχόλιο σχετικά με τη γραβάτα που πλέον θα υποχρεωθεί να φορέσει («τα στοιχήματα πρέπει να πληρώνονται, πρέπει να βρω το κατάλληλο πουκάμισο», είπε χαρακτηριστικά), ξεκίνησε ο πρωθυπουργός την ενημέρωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup του Λουξεμβούργου. Μένοντας στο πανηγυρικό κλίμα που καλλιεργείται από το πρωί –και το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει και στην απογευματινή κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο Ζάππειο–, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι «χθες είχαμε μια ιστορική συμφωνία για το ελληνικό χρέος».

Τσίπρας: Το χρέος καθίσταται βιώσιμο.

Αφού αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα (στάθηκε ιδιαίτερα στη δεκαετή περίοδο χάριτος και στη δεκαετή επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων προς τον ESM), χαρακτήρισε τη συμφωνία πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών, αλλά υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το συνετό δρόμο των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα». Ακόμα, υποστήριξε ότι είναι μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, ο οποίος «γρήγορα θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται τόσο μέσα στο 2018, όσο κυρίως στα επόμενα έτη».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση του καθ’ όλη την προσπάθεια εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. «Πήραμε κρίσιμες αποφάσεις και εσείς ήσασταν αταλάντευτα προσηλωμένος στη δέσμευση ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.

Στις θυσίες του ελληνικού λαού εστίασε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας» και πως ορισμένες πολύ σημαντικές θυσίες οφείλονται και σε λάθη που έγιναν στο περιεχόμενο των προγραμμάτων. Αυτά τα λάθη, όπως είπε, τα έκαναν εκείνοι που τα διαμόρφωσαν, όχι η Ελλάδα. «Θα ληφθούν υπόψη, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όταν μάλιστα η ομολογία προέρχεται από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.