22 Ιούνιος 2018, 12:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2018, 12:48

Παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο φέρνουν οι δασμοί του Τραμπ

  • Παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο φέρνουν οι δασμοί του Τραμπ
    (Φωτ.: EPA / David Hecker)

Έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο φαίνεται ότι έχει πυροδοτήσει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δεσμούς 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, ακόμα και από συμμαχικές. Από τα ξημερώματα οι Βρυξέλλες έθεσαν σε ισχύ τα… αντίποινα, που δεν είναι άλλα από δασμούς σε δεκάδες αμερικανικά προϊόντα, όπως τα τζιν παντελόνια, οι μοτοσικλέτες, το φιστικοβούτυρο, το μπέρμπον, το ρύζι, το καλαμπόκι, ο καπνός, ο χάλυβας και τα υφάσματα – η επιλογή τους έγινε με βάση το αν παράγεται κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα στόχος ήταν να υπάρξει και ένας ισχυρός συμβολισμός.

«Η μονομερής και αδικαιολόγητη απόφαση των ΗΠΑ δεν μας άφησε άλλη επιλογή», ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ, τονίζοντας ότι οι κανόνες που διέπουν το διεθνές εμπόριο δεν γίνεται να παραβιάζονται χωρίς να υπάρξει αντίδραση. Το Μεξικό έχει εφαρμόσει ήδη αντίστοιχα μέτρα κατά των ΗΠΑ, το ίδιο θα κάνει και ο Καναδάς στις αρχές Ιουλίου.

Ωστόσο, οι αγορές φοβούνται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να σχεδιάζει να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμός στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, κυρίως από την Ιαπωνία και τη Γερμανία, κάτι που θορύβησε την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. «Είναι ένας εμπορικός πόλεμος που εντείνεται», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόμπερτ Μπέργκβιστ, οικονομολόγος της σουηδικής τράπεζας SEB.

Οι Ευρωπαίοι περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή μήπως εξαιρεθούν από τους αμερικανικούς δασμούς.

Αλλά μετά από δύο παγώματα της απόφασης που ελήφθη τον Μάρτιο και απόπειρες διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον για διμερείς εμπορικές συμφωνίες, τελικά οι δασμοί τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου. Η Ένωση έχει ήδη προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ σκοπεύει να εφαρμόσει και μέτρα «προφύλαξης» των αγορών χάλυβα και αλουμινίου τώρα που υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής μιας και δεν μπορεί να διοχετευτεί στις ΗΠΑ.