22 Ιούνιος 2018, 09:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2018, 09:35

Νέα κίνηση της Γερουσίας των ΗΠΑ να μπλοκάρει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία

  • ΗΠΑ: Το Κογκρέσο αποφασίζει για τα F-35 της Τουρκίας
    Αεροσκάφος τύπου F-35 (φωτ.: Lockheed Martin / U.S. Air Force)

Το πρώτο από τα 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 παραδόθηκε  χθες στην Τουρκία, ωστόσο οι πιέσεις του Κογκρέσου συνεχίζονται προκειμένου να μην μεταφερθεί κανένα αεροσκάφος στην Άγκυρα. Το πρώτο F-35, όπως και τα επόμενα, θα παραμείνουν σε αμερικανικό έδαφος, αλλά Τούρκοι πιλότοι θα αρχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Νέα τροπολογία συνδέει τη μεταφορά των μαχητικών στην Τουρκία με την αγορά των S-400.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής από το Μέριλαντ Κρις βαν Χόλεν ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την υιοθέτηση τροπολογίας στο κομμάτι του προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα προγράμματα που αφορούν ξένες χώρες και παρόμοια προγράμματα, με την οποία απαγορεύεται ρητά η χρησιμοποίηση κονδυλίων από το οικονομικό έτος 2019 και προηγούμενα έτη, για τη μεταφορά ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς των μαχητικών F-35 Joint Strike Fighters στην Τουρκία, μέχρι ο υπουργός Εξωτερικών βεβαιώσει ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει και δεν θα παραλάβει ρωσικούς πυραύλους S-400.

Η τροπολογία, η οποία εγκρίθηκε με ισχυρή δικομματική στήριξη στην επιτροπή, υποστηρίχτηκε από τον πρόεδρο της υποεπιτροπής Επιχειρήσεων Εξωτερικού της Επιτροπής Διάθεσης των Κονδυλίων της Γερουσίας Λίντσεϊ Γκράχαμ και τον γερουσιαστή Τζέιμς Λάνκφορντ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν σημειώνεται ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν πως εάν η Τουρκία έχει στα χέρια της τόσο τα αμερικανικά F-35 όσο και τους ρωσικούς πυραύλους S-400 «αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των F-35, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας του αεροσκάφους να αποκρύπτεται από τα ραντάρ (stealth), αποτελώντας έτσι στρατηγική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Θα έθετε επίσης σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων, μας και θα ερχόταν σε σαφή αντίθεση με το νόμο για την αντιμετώπιση των εχθρών των ΗΠΑ μέσω κυρώσεων», αναφέρει.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία προχωρά ένα βήμα παραπέρα από το νόμο για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας που ψήφισε η Γερουσία η οποία περιορίζει τη χρηματοδότηση για τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία μέχρις ότου ο υπουργός Άμυνας εκδώσει έκθεση για τη σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ και τις ανησυχίες του Κογκρέσου σε σχέση με τη φυλάκιση του Πάστορα Μπράνσον, τους S-400 και άλλων θεμάτων.

«Υποστηρίζω τη μεταφορά προηγμένων αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, αλλά όχι αν προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Η κίνηση αυτή θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων συμμάχων μας. Η απόκτηση από την Τουρκία και των δύο συστημάτων θα επιτρέψει στους Ρώσους να αξιολογήσουν πιο εύκολα τις δυνατότητες του F-35 και να ανιχνεύσουν και να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η διάταξη αυτή καθιστά σαφές ότι εάν η Τουρκία αγνοήσει τις ανησυχίες των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και προχωρήσει σ’ αυτό το συνεταιρισμό με τον Πούτιν, δεν θα λάβει πλέον τα F-35», δήλωσε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν.

  • Πηγή: ΚΥΠΕ.