Γιουβαρλάκια κοκκινιστά και αφράτα, με δεμένη σάλτσα ντομάτας. Παραδοσιακή συνταγή με μικρασιατικές καταβολές.
ΥΛΙΚΑ
για τα γιουβαρλάκια
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 αυγό
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο (ή πολύ ψιλοκομμένο)
- 1 καρότο ψιλοτριμμένο
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- ¼ φλ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη σάλτσα ντομάτας
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 πατάτες κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς
- 2 φλ. τριμμένη ντομάτα
- 2 φλ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
- κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το αυγό, το ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει.
- Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις αραδιάζουμε σε έναν δίσκο (για σπυρωτό ρύζι στα γιουβαρλάκια, το μουλιάζουμε σε νερό για 15΄).
για τη σάλτσα ντομάτας
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα πλασοτέ και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄.
- Προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 3΄ ακόμα.
- Προσθέτουμε το νερό, την ντομάτα και τα κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό.
- Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά.
- Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και όλα μαζί τα ρίχνουμε στη σάλτσα ντομάτας.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τα γιουβαρλάκια με τη σάλτσα ντομάτας για περίπου 25-30΄ σε μέτρια φωτιά μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.
- Τέλος, αλατοπιπερώνουμε τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια.
- Πηγή: argiro.gr.