3 Ιανουάριος 2014, 10:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:42

Καταγγελία σοκ για τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τη Μυρτώ

  • Γιατί το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να βοηθήσει την Μυρτώ

Καταγγελία σοκ, για τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την Ομογένεια για την 16χρονη Μυρτώ, κάνει δικηγόρος στην ομογενειακή εφημερίδα «Η Πρωινή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας:

Μετά το σκάνδαλο με τα χρήματα για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα (2007), η ελληνική Ομοσπονδία Βοστώνης ξαναχτυπά.

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην Βοστώνη με αφορμή τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την Ομογένεια γιά την κακοποιημένη το καλοκαίρι 2012 στην Πάρο, Μυρτώ (Παπαδομιχελάκη). Τα χρήματα, περισσότερα από 110.000 δολάρια, βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό της τοπικής Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων. Υποτίθεται ότι συγκεντρώθηκαν, από προσφορές της Ομογένειας κι εκδηλώσεις, για τα ιατρικά και λοιπά έξοδα της άσχημα κακοποιημένης νεαρής, που νοσηλεύεται σε ιατρικό Κέντρο της πόλης, από το καλοκαίρι 2013.

Στο πλευρό της Μυρτώ, νύχτα-ημέρα, η μητέρα της, κ. Μαρία Κοτρόστου. Η Ομογένεια ευαισθητοποιήθηκε με το δράμα της Μυρτώς και ανταποκρίθηκε οικονομικά. Τώρα όμως πληροφορείται ότι, η Ομοσπονδία, με διάφορες προφάσεις, θέλει να διαχειριστεί τα χρήματα, όπως αυτή κρίνει. Και η Ομογένεια αρχίζει να αγανακτεί, επειδή έδωσε τα χρήματα για την Μυρτώ και δεν έβαλε τοποτηρητή για να αποφασίζει, καμία Ομοσπονδία Βοστώνης.

Η Ομοσπονδία λέει ότι συγκεντρώθηκαν τα χρήματα (επίσημα 110.000 δολ.) για να πληρωθούν: Η εγχείρηση 5 Δεκεμβρίου 2013 στο Childrens Hospital και να αγοραστεί ένα ειδικό μηχάνημα (Tobii Speech Recognition Device, στοιχίζει 25.000 δολ.) για να μπορεί η Μυρτώ να επικοινωνεί με ανθρώπους.

Αλλά η Ελληνοαμερικανίδα φιλάνθρωπος η κ. Μπέσσυ Πάππας πλήρωσε τα της εγχείρησης, ενώ η κατασκευάστρια εταιρία (Medtronic), χάρισε ένα ειδικό μηχάνημα-αντλία.

Aρνείται να δώσει απολογισμό

Η Ομοσπονδία, παρά τα αιτήματα της μητέρας, που είναι και νομικά υπεύθυνη για την ανήλικη Μυρτώ, αρνείται να δώσει απολογισμό-λογαριασμό. Δηλαδή, πόσα χρήματα ακριβώς μάζεψε και από ποιους, όπως έχει υποχρέωση από τον Νόμο να πράξει, ως μη κερδοσκοπική εταιρία στις ΗΠΑ.

"Ετσι η μητέρα αναγκάστηκε, παρά το δράμα που περνά και να προσλάβει δικηγόρο, για να αντιμετωπίσει το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που έχει πρόεδρο τον κ. Γιάννη Ράμμο και Α' αντιπρόεδρο τον κ. Βασίλη Καυκά.

(Μέλη του Συμβούλιου είναι επίσης: Μαίρη Διλιχάτσιου Γεν. Γραμματέας, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος ταμίας, Κυριακούλα Πατσαούρα βοηθός Γραμματέα, Μιλτιάδης Αθανασόπουλος Β" Αντιπρόεδρος).

Η επιστολή του δικηγόρου της μητέρας προς την Ομοσπονδία (που "Η Πρωινή" εξασφάλισε -όχι από την μητέρα και το τονίζουμε- και τα κύρια σημεία της οποία δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά), είναι καταπέλτης.

Η Ομοσπονδία είχε πει ότι θα ασχοληθεί με τα χρήματα για την Μυρτώ στην επόμενη Συνέλευση τον... Μάϊο 2014.

Μετά την προδημοσίευσή μας για το ζήτημα, άλλαξε αμέσως γνώμη και λέει ότι η συνεδρίαση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Ομογενείς που επικοινώνησαν μαζί μας, αμέσως μετά την προδημοσίευση, μας τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να καταγγείλουν την Ομοσπονδία στις Ομοσπονδιακές και Πολιτειακές Αρχές για απάτη.

Τους συστήσαμε να περιμένουν, ως την συνεδρίαση σε λίγες ημέρες, με την ευχή να λογικευθούν οι αξιωματούχοι της Οργάνωσης και να μεταφέρουν άμεσα τα χρήματα σε ειδικό λογαριασμό εκτός Ομοσπονδίας, που θα διαχειρίζεται η μητέρα της ανήλικης, για τα μελλοντικά νοσηλευτικά έξοδα, αφού το παιδί, δυστυχώς, θα νοσηλεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιατρικά Κέντρα Αμερικής ή Ελλάδας ή άλλης χώρας.

Η Ομογένεια έδωσε τα χρήματα για την Μυρτώ και απαιτεί να δοθούν σε αυτήν. Διευκρινίζουμε ότι τα της νοσηλείας στο ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης έχει αναλάβει το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, εξαιτίας της ευαισθητοποίησης του Ελληνισμού, στην Ελλάδα και ανά την υφήλιο, για το δράμα που περνά η Μυρτώ.

Υποψίες γεννά και το γεγονός πως ενώ η τράπεζα Πειραιώς προθυμοποιήθηκε να κάνει δωρεά το ειδικό μηχάνημα Tobb, η Ομοσπονδία ζήτησε από την μητέρα την κ. Κοτρότσου, να μην δεχτεί την προσφορά, όπως κι έγινε.

"Εχει άσχημο παρελθόν η Ομοσπονδία

Πριν ασχοληθούμε με το τι προηγήθηκε στην υπόθεση "βοήθεια γιά την Μυρτώ", να διευκρινίσουμε ότι η Ομοσπονδία Βοστώνης, έχει άσχημο παρελθόν: Ακόμα αγνοούνται τα 45.000 δολάρια που μάζεψε 2007, προσφορές της Ομογένειας, για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα. Ουδέποτε δόθηκε απολογισμός, ουδέποτε ενημερώθηκε η Ομογένεια και η Συνέλευση της Οργάνωσης πού και πώς διατέθηκαν τα χρήματα, αν διατέθηκαν.

Δόθηκαν προφορικές διαβεβαιώσεις και το μόνο βέβαιο είναι ότι τότε, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας ταξίδεψαν στην Ελλάδα με χρήματα από τις προσφορές γιά τους πυρόπληκτους, για να... εξετάσουν που θα... δοθούν. Κι ενώ ακόμα η Ομογένεια αναμένει απολογισμό για το πώς διατέθηκαν, αν διατέθηκαν, τα χρήματά της, η Ομοσπονδία έχασε την σοβαρότητα, αξιοπιστία και φερεγγυότητα, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, από το καλοκαίρι του χρόνου 2008.

Η Οργάνωση, δεν έχει λειτουργικά έξοδα, επειδή φιλοξενείται στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ ως τα τέλη του 2011 την χρηματοδοτούσε η Ελλάδα, μέσω του γενικού Προξενείου, με ποσά 10, 15, 20.000 δολάρια κάθε χρόνο. Η βασική δραστηριότητά της είναι η διοργάνωση της παρέλασης για την 25η Μαρτίου κάθε... Απρίλιο (καμία φορά και...Μάϊο).

Πηγή: toxwni.gr