20 Ιούνιος 2018, 12:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2018, 14:27

Αποκαλύψεις Ζάεφ για το Σκοπιανό: Το 2012 είχαμε αποδεχθεί το Άνω και Βόρεια Μακεδονία

  • Ζάεφ: Θα είμαι ο πρωθυπουργός της Μακεδονίας (βίντεο)
    Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA / Tomislav Georgiev)

Λίγες ώρες μετά το πράσινο φως που έδωσε στη συμφωνία των Πρεσπών η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της πΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Kanal 5 τόνισε ότι θα ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας εάν δεν υπογράψει το κείμενο το οποίο με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση που αποχώρησε από τη συζήτηση.

Ζάεφ: Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δεν θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνισε ότι εάν οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ τότε η συμφωνία είναι έγκυρη, και ευχήθηκε ο πρόεδρος της χώρας να μην εμποδίσει τη διαδικασία, όπως συνέβη με την αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους. Τον Ιανουάριο ο πρόεδρος άσκησε βέτο στην επικύρωση του νομοσχεδίου.

Στην περίπτωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό ένα βέτο από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ θα αναγκάσει τους βουλευτές να επαναλάβουν τη συζήτηση και την ψηφοφορία. Ωστόσο, όταν το κείμενο φτάσει και πάλι στα χέρια του προέδρου εκείνος δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί για δεύτερη φορά.

Ο Ζόραν Ζάεφ στην τηλεοπτική του συνέντευξη άσκησε δριμεία κριτική και στην αξιωματική αντιπολίτευση και αποκάλυψε ότι στις διαπραγματεύσεις του 2012-2013 με την κυβέρνηση Σαμαρά ο Νίκολα Γκρούεφσκι και το VMRO-DPMNE είχαν αποδεχθεί το Άνω και το Βόρεια Μακεδονία για χρήση erga omnes, χωρίς να καθορίζονται τα ζητήματα ταυτότητας. Ακόμα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είπε για πρώτη φορά δημόσια ότι τότε η Ελλάδα απέρριψε τη συμφωνία εξαιτίας της προκλητικότητας του σχεδίου «Σκόπια 2014». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν προχώρησε σε αυτές τις αποκαλύψεις νωρίτερα για να μην βλάψει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος διέψευσε τον νυν πρωθυπουργό. Σε ανάρτησή του στα social media τόνισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν πείραξαν την ταυτότητα για έντεκα χρόνια κάτι που θα συμβεί μόλις αλλάξει το Σύνταγμα και θα οδηγήσει στην εθνική καταστροφή.