20 Ιούνιος 2018, 12:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2018, 09:03

Καμπάνια για την επιστροφή από τις ΗΠΑ των κλεμμένων ελληνικών κειμηλίων από τους Βούλγαρους

  • Καμπάνια για την επιστροφή από τις ΗΠΑ των κλεμμένων ελληνικών κειμηλίων από τους Βούλγαρους
    Ο Κώδικας 1424 είναι ένα σπάνιο κειμήλιο που είχε κλαπεί από τους Βούλγαρους, φυλασσόταν στο Σικάγο, και τον Δεκέμβριο του 2016 επέστρεψε στη Δράμα (φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολη Δράμας)

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Δράμα υποδέχθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια ένα σπάνιο ελληνικό κειμήλιο του 9ου αιώνα που είχε κλαπεί από τους Βούλγαρους από τη Μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης στο Παγγαίο, το 1917. Το βυζαντινό χειρόγραφο, γνωστό ως Κώδικας 1424, βρισκόταν στην κατοχή της Λουθηριανής Θεολογικής Σχολής του Σικάγο.

Αυτό δεν είναι το μοναδικό κειμήλιο που κατέληξε στις ΗΠΑ. Χειρόγραφα που ανήκουν στη μονή φυλάσσονται στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ, στο Πρίνστον καθώς και στη Βιβλιοθήκη Μόργκαν στη Νέα Υόρκη.

Ζητώντας την επιστροφή στην Ελλάδα όσων έκλεψαν οι Βούλγαροι κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Hellenic American Leadership Council (HALC) ξεκίνησε μια καμπάνια συλλογής υπογραφών. Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας του ελληνοαμερικανικού λόμπι που θα σταλεί στα τρία αμερικανικά ιδρύματα αναφέρεται ότι τα χειρόγραφα είναι σημαντικά για την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική ιστορία, και ότι κακώς αφαιρέθηκαν από τη Μονή της Εικοσιφοινίσσης. Αυτό που ζητείται είναι ο άμεσος επαναπατρισμός τους, με βάση και το παράδειγμα της Λουθηριανής Θεολογικής Σχολής.