20 Ιούνιος 2018, 16:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2018, 15:31

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ο γέρος του Πόντου» με αναφορές στον ξεριζωμό των Ελλήνων (βίντεο)

  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ο γέρος του Πόντου» με αναφορές στον ξεριζωμό των Ελλήνων (βίντεο)
    (Φωτ.: pliroforiodotis.gr)

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχη Βέροιας παρουσιάστηκε την Κυριακή 17 Ιουνίου, το βιβλίο του Ιωάννη Ιντζεβίδη με τίτλο Ο γέρος του Πόντου.

Ο συγγραφέας που δεν υπάρχει πια στη ζωή, μέσω του βιβλίου έκανε τεράστια προσπάθεια να διασώσει την ιστορία της οικογένειάς του, καθώς και να καταγράψει αναλυτικά τι πέρασαν οι Έλληνες στον Πόντο, αλλά και οι πρόσφυγες στον ελλαδικό χώρο.

Στο βιβλίο καταγράφεται η ζωή του Πόντιου πρόσφυγα Ανέστη Κωνσταντίδη, παππού του συγγραφέα. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης μαθαίνει στοιχεία για τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες στον Πόντο, την άφιξή τους στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την προσπάθειά τους να φτιάξουν από την αρχή τη νέα τους ζωή.


(Βίντεο: Verianet.gr)

Το βιβλίο παρουσίασε η Αναστασία Μαχαιρίδου (φιλόλογος - εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου) ενώ αποσπάσματα διάβασε η Δέσποινα Χρυσοβαλάντου Γερουλίδου (παιδαγωγός). Ο γιος του Ι. Ιντζεβίδη, επίσης συγγραφέας Βαγγέλης Ιντζεβίδης αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε η συγγραφή του έργου και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην έκδοσή του, καθώς ο πατέρας του δεν ευτύχησε να το δει τυπωμένο αφού έφυγε από τη ζωή πριν δύο χρόνια.

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με την ποντιακή λύρα του Γιάννη Τσανασίδη να γλυκαίνει τις καρδιές του ακροατηρίου.