19 Ιούνιος 2018, 22:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2018, 22:41

ΠΓΔΜ: Το πρωί της Τετάρτης η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

  • Κύρωση Συμφωνίας Πρεσπών: Για «μακεδονο-ελληνική λύση» κάνει λόγο η πΓΔΜ
    Εξωτερική άποψη του Κοινοβουλίου των Σκοπίων (φωτ.: sobranie.mk)

Στην επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος είναι προγραμματισμένο να προχωρήσει την Τετάρτη στις 11 π.μ. το κοινοβούλιο της πΓΔΜ. Σήμερα η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας, μετά από την πρώτη επικύρωση που δόθηκε από το κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσίασε τη συμφωνία στην Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας την υπογραφή της ως «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού».

Ακόμα μίλησε για «ιστορικές μέρες» για την πΓΔΜ, υπογραμμίζοντας πως η νέα πολιτική, της ευθύνης και της διαφάνειας, οδηγεί την χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα, και ασφάλεια. Η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι ένας συμβιβασμός, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς».

Τέλος, πρόσθεσε ότι η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης και τόνισε πως αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι η θυσία της μυθολογίας προς όφελος της πραγματικότητας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στην συμφωνία έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του για την Τετάρτη μπροστά στο κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.