19 Ιούνιος 2018, 21:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2018, 22:40

Υποψία εγκλήματος βλέπουν οι Τούρκοι στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

  • Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στη Θεσσαλονίκη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος
    (Φωτ.: DHA)

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης επέστρεψαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, μετά την απόρριψη για τέταρτη φορά του αιτήματος αποφυλάκισης. Οι Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης κρατούνται για 113 ημέρες χωρίς ακόμα να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, καθώς συνεχίζεται η εξέταση του ψηφιακού υλικού.

Στο σκεπτικό της απόφασης του 2ου Ποινικού Δικαστηρίου της Αδριανούπολης αναφέρεται ότι υπάρχει ισχυρή υποψία εγκλήματος.

Οι δύο στρατιωτικοί επανέλαβαν τις προηγούμενες δηλώσεις τους, ότι δεν είχαν πρόθεση να εισέλθουν σε τουρκικό έδαφος ούτε να διαπράξουν έγκλημα. Οι συνήγοροί τους υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο Έλληνες θα διαφύγουν, ενώ υπάρχουν οι εγγυήσεις από το ελληνικό κράτος. Παράλληλα, επισήμαναν πως η κράτησή τους, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, μοιάζει με τιμωρία.

Η απόφαση του δικαστηρίου ωστόσο παρέμεινε αρνητική, όπως και τις προηγούμενες τρεις φορές. Σε αυτή αναφέρονται τα εξής: «Μετά την εξέταση των δηλώσεων των συνηγόρων των υπόπτων και των δηλώσεων και των φακέλων των ίδιων υπόπτων κατά την ακροαματική διαδικασία, αποφασίζεται η συνέχιση της κράτησης των υπόπτων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

»Λόγω του ότι δεν υπάρχει μόνιμη κατοικία τους στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους. Παράλληλα, λόγω της εξέτασης ακόμη του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στρατιώτες διέπραξαν το αδίκημα εν ώρα υπηρεσίας. Λόγω του γεγονότος ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5 έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους και οι όροι αυτής, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του εισαγγελέα της Αδριανούπολης».