19 Ιούνιος 2018, 20:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2018, 20:32

Μέρκελ: Το τελευταίο βήμα για την Ελλάδα

  • Στην Αρμενία η Μέρκελ – Επίσκεψη και στο μνημείο για τη Γενοκτονία
    (Φωτ.: EPA / Carsten Koall)

Στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη ελπίζει η Άνγκελα Μέρκελ ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα». Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι «τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων».

Με την Ελλάδα εκτός προγράμματος, θα είναι η σωστή στιγμή για να ληφθούν τα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης.

«Τώρα πιστεύω έχουμε τη χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε "τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων" και πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με στόχο την κατάθεση γερμανογαλλικής πρότασης στην Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της συνεργασίας Γερμανίας και Γαλλίας προκειμένου να εναρμονιστεί το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα δύο υπουργεία Οικονομικών στο θέμα της τραπεζικής ένωσης. Ωστόσο υπογράμμισε ότι για να καταστεί δυνατή η σύγκλιση κάποιες χώρες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια και επισήμανε ότι «η σύγκλιση στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη επαρκής».

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.