19 Ιούνιος 2018, 15:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2018, 15:36

Η Βουλή της πΓΔΜ έδωσε την πρώτη επικύρωση στη συμφωνία – Τα επόμενα βήματα

  • Η Βουλή της πΓΔΜ έδωσε την πρώτη επικύρωση στη συμφωνία – Τα επόμενα βήματα
    (Φωτ.: EPA / Nake Batev)

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ έδωσε σήμερα μια πρώτη επικύρωση στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό, ωστόσο το κείμενο έχει ακόμα μπροστά του πολύ δρόμο μέχρι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να αποκτήσει σάρκα και οστά. Από τους 120 βουλευτές οι 69 ψήφισαν υπέρ της διαδικασίας-εξπρές στην Ολομέλεια και οι 40 κατά – η εθνικιστική δεξιά του VMRO-DPMNE επέλεξε να απουσιάσει από την ψηφοφορία που οργανώθηκε την τελευταία στιγμή, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για συνθηκολόγηση και για εσχάτη προδοσία.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ υπερασπίστηκε τη διαδικασία τονίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει τα Σκόπια που ελπίζουν ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πάρουν πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ κάτι αντίστοιχο θέλουν να συμβεί και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Το κείμενο θα εξεταστεί από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η συνεδρίαση της οποίας ξεκινά σήμερα το απόγευμα. Στη συνέχεια θα οριστεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας στην οποία θα διεξαχθεί ψηφοφορία.

Ο σκόπελος, ωστόσο, ακούει στο όνομα Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος εντός επτά ημερών θα πρέπει να βάλει την υπογραφή του. Ο πρόεδρος της πΓΔΜ έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της συμφωνίας και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει. Εάν κάνει πράξη την… απειλή του, τότε ο σχετικός νόμος θα επιστρέψει στη Βουλή και η διαδικασία ψήφισης-κύρωσης θα πρέπει να επαναληφθεί. Τη δεύτερη φορά, ωστόσο, ο πρόεδρος της πΓΔΜ δεν έχει δικαίωμα βέτο.

Στη γειτονική χώρα διακινούνται διάφορα σενάρια, και κάποια από τα οποία κάνουν λόγο ακόμα και για παραίτηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα γίνει το δημοψήφισμα ούτε πότε θα γίνει η απαιτούμενη συνταγματική αναθεώρηση για την οποία απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).