19 Ιούνιος 2018, 11:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2018, 10:40

Συμφωνία για το Σκοπιανό: Αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ζάεφ

  • Διπλωματική παρέμβαση από την Αθήνα και αναδίπλωση των δηλώσεων Ζάεφ
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Αφού πήρε το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο, η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της πΓΔΜ θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή της γειτονικής χώρας. Το κείμενο θα εξεταστεί σήμερα από την κοινοβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων και την Τετάρτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, η συμφωνία θα έπρεπε πρώτα να περάσει από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ωστόσο πρόεδρος είναι ένας «πολέμιος» του κειμένου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Ο χρόνος λειτουργεί πιεστικά για τα Σκόπια που θέλουν να προλάβουν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28-29 Ιουνίου) ώστε να προσπαθήσουν να πάρουν ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει επιλέξει την οδό του κατεπείγοντος. Για την έγκριση του κειμένου απαιτείται απλή πλειοψηφία, δηλαδή 61 ψήφοι. Ο Ζόραν Ζάεφ έχει τη στήριξη περίπου 70 βουλευτών στο σύνολο των 120, και όπως όλα δείχνουν δεν θα δυσκολευτεί να πάρει το «ναι». Ο σκόπελος, ωστόσο, ακούει στο όνομα Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος εντός επτά ημερών θα πρέπει να βάλει την υπογραφή του. Ο πρόεδρος της πΓΔΜ έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της συμφωνίας και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει. Εάν κάνει πράξη την… απειλή του, τότε ο σχετικός νόμος θα επιστρέψει στη Βουλή και η διαδικασία ψήφισης-κύρωσης θα πρέπει να επαναληφθεί. Τη δεύτερη φορά, ωστόσο, ο πρόεδρος της πΓΔΜ είναι υποχρεωμένος να υπογράψει.

Στη γειτονική χώρα διακινούνται διάφορα σενάρια, και κάποια από τα οποία κάνουν λόγο ακόμα και για παραίτηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Την ίδια ώρα φουντώνουν και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που υποκινούνται από το αντιπολιτευόμενο VMRO του Κρίστιαν Μικόσκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται για δεχτεί τη συνταγματική αναθεώρηση.