19 Ιούνιος 2018, 09:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2018, 08:54

Η Γερουσία των ΗΠΑ βάζει πάγο στην πώληση των F35 στην Τουρκία

  • Νέες πιέσεις του αμερικανικού Κογκρέσου στην Τουρκία με τα F-35
    (Φωτ.: EPA / Jim Hollander)

Μια τροπολογία η οποία μπορεί να εμποδίσει τη μεταφορά του αμερικανικού μαχητικού F35 στην Τουρκία ενέκρινε χθες η Γερουσία των ΗΠΑ. Το νομοθετικό σώμα που ελέγχεται από το δεξιό, συντηρητικό κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ ψήφισε υπέρ του να παγώσει η μεταφορά τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και αεροσκαφών μέχρι το αμερικανικό Πεντάγωνο να καταρτίσει ένα σχέδιο για το πώς η Τουρκία μπορεί να βγει από το πρόγραμμα ανάπτυξης του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας το τελευταίο διάστημα είναι τεταμένες, αν και η Τουρκία παραμένει απαραίτητος σύμμαχος για τις ΗΠΑ.

Το σχέδιο νόμου που περιέχει την τροπολογία θα πρέπει τώρα να εναρμονιστεί με το κείμενο της Βουλής των Αντιπροσώπων, που επίσης ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, με στόχο να υπάρξει κύρωση πριν από το φθινόπωρο. Το κείμενο που συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων προβλέπει δαπάνες ύψους 716 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία πρόσθεσαν στο τελικό κείμενο από μία τροπολογία που αφορά την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να αγοράσει περίπου 100 μαχητικά F35.

Πολλοί Αμερικανοί βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την πολιτική της Άγκυρας εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, και στο σχέδιο αγοράς των S-400 και στις συλλήψεις Αμερικανών πολιτών και διπλωματών.