18 Ιούνιος 2018, 21:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2018, 20:03

Χαρακόπουλος σε Ντιμιτρόφ: Οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες, μιλούσαν και μιλούν ελληνικά

  • Χαρακόπουλος σε Ντιμιτρόφ: Οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες, μιλούσαν και μιλούν ελληνικά
    Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρεμβαίνοντας στην COSAC για να απαντήσει στον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ

«Αν ο κ. Ντιμιτρόφ μας μίλαγε τη μητρική του γλώσσα όλοι θα αντιλαμβάνονταν ότι η γλώσσα που βαφτίστηκε "μακεδονική" είναι βουλγαρική διάλεκτος». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ κατά τη διάρκεια της 29ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC), που λαμβάνει χώρα στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών ήταν εισηγητής στο πάνελ της συνόδου, και νωρίτερα είχε μιλήσει για τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ολόκληρη η παρέμβαση-απάντηση του  βουλευτής Λαρίσης Μ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής: «Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στόχος όλων μας. Αρκεί να συντρέχουν δυο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να μη μπαίνει σε δοκιμασία η συνοχή των Ένωσης. Η δεύτερη είναι ο βαθμός ανταπόκρισης των υποψηφίων κρατών μελών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

»Σε ό,τι αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, λυπούμαι, αλλά δεν συμμερίζομαι τη χαρά του κ. Ντιμιτρόφ.

»Η ετεροβαρής συμφωνία με την Ελλάδα συναντά την εύλογη αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος, όταν είναι γνωστό ότι οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες. Αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα όταν είναι γνωστό ότι οι Μακεδόνες ως αρχαίο ελληνικό φύλο μίλαγαν και μιλούνε ελληνικά.


Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, από τους εισηγητές του πάνελ της COSAC
για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια

»Αν ο κ. Ντιμιτρόφ μας μίλαγε τη μητρική του γλώσσα, όλοι θα αντιλαμβάνονταν ότι η γλώσσα που βαφτίστηκε "μακεδονική" είναι βουλγαρική διάλεκτος. Κυρία πρόεδρε, όταν τα ζητήματα δεν λύνονται με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια φοβούμαι ότι θα αποτελέσουν μόνιμη πηγή προβλημάτων, που εντέλει θα πλήξουν και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του Έλληνα βουλευτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, ο οποίος ζήτησε ξανά το λόγο τονίζοντας πως οι μόνες που αντιδρούν σε αυτή τη συμφωνία είναι οι αντιπολιτεύσεις των δύο χωρών.