18 Ιούνιος 2018, 19:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2018, 19:34

Kατατέθηκε στη Βουλή της πΓΔΜ το σχέδιο νόμου της συμφωνίας για το όνομα

  • Τροπολογία στο σύνταγμα της πΓΔΜ: Η υπηκοότητα δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα
    Συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων (φωτ. αρχείου: EPA / Georgi Licovski)

Tο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης της πΓΔΜ ενέκρινε σήμερα το σχέδιο νόμου της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και το κατέθεσε στη Βουλή προς ψήφιση, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ανεξάρτητου Βαλκανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το σχέδιο νόμου θα εξεταστεί αρχικά στην κοινοβουλευτική επιτροπή ευρωπαϊκών θεμάτων και στη συνέχεια θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία. Η όλη διαδιακασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Ανεξάρτητου Βαλκανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σε αριθμούς, αυτό μεταφράζεται σε 61 ψήφους από τους 120 βουλευτές που αριθμεί το σύνολο του νομοθετικού σώματος της πΓΔΜ.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει τη στήριξη περίπου 70 βουλευτών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Κρίστιαν Μικόσκι έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει πως το κόμμα του δεν θα αποδεχτεί συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή του ονόματος.