18 Ιούνιος 2018, 18:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2018, 17:31

Τελεσίγραφο στη Μέρκελ για το Προσφυγικό – Βαθαίνει η κρίση στη Γερμανία

  • Τελεσίγραφο στη Μέρκελ για το Προσφυγικό – Βαθαίνει η κρίση στη Γερμανία
    Η Άνγκελα Μέρκελ συνομιλεί με τον Χορστ Ζεεχόφερ (φωτ.: EPA / Markus Heine)

Σκηνικό ρήξης στη γερμανική πολιτική σκηνή με αφορμή το Προσφυγικό: Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ φέρεται να έδωσε στην καγκελάριο διορία έως τα τέλη Ιουνίου για πιο αυστηρούς ελέγχους των συνόρων. Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA, φέρεται να έχει αποδεχθεί το τελεσίγραφο του CSU που πιστεύει ότι οι μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες θα πρέπει από την 1η Ιουλίου να επιστρέφονται σε αυτές, αν δεν υπάρξει μια νέα συμφωνία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης όχι μόνο επέστρεψε δυναμικά στο προσκήνιο αλλά φέρνει και αιφνίδιους τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία.

Η καγκελάριος, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, επέλεξε να υποκύψει στις πιέσεις του Χορστ Ζεεχόφερ, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Κατά συνέπεια στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου) η Γερμανία θα επιδιώξει να κλείσει διμερείς συμφωνίες για την επαναπροώθηση των μεταναστών· μετά τη Σύνοδο η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου, όπως αναφέρουν πηγές της καγκελαρίας.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών έχει διαμηνύσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις και παράλληλα θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειονότητα εκτιμά πως η κυβέρνηση έπραξε σωστά που δεν πρότεινε να δεχθεί το πλοίο ανθρωπιστικών διασώσεων Aquarius, το οποίο αφού περιπλανήθηκε μία εβδομάδα στη Μεσόγειο χθες έδεσε στη Βαλένθια. Οι 630 διασωθέντες κατέληξαν στο ισπανικό λιμάνι έπειτα από την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να τους δεχτεί, η οποία μάλιστα πυροδότησε φραστική σύγκρουση και μεταξύ Ρώμης και Παρισιού.