18 Ιούνιος 2018, 20:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2018, 19:34

Έρευνα για την προσφυγική ιστορία του Πειραιά από την Περιφέρεια Αττικής, το ΕΙΕ και το ΕΜΠ

  • Έρευνα για την προσφυγική ιστορία του Πειραιά από την Περιφέρεια Αττικής, το ΕΙΕ και το ΕΜΠ
    Η Μάχη της Παράγκας (από την έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ... στη Δραπετσώνα)

Σύντομα αναμένεται να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας στις περιοχές του Πειραιά με τίτλο «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά – Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης». Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε από τη Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η προσφυγική ιστορία του Πειραιά είναι μεγάλη και δεν είναι μια ομοιόμορφη ιστορία, «αλλά έχει πολλές διαφοροποιήσεις που αποτυπώνονται τόσο στον τόπο ή στο χρόνο της εγκατάστασης και συνδέονται άμεσα με τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των προσφύγων» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018. Επιχειρήθηκε, όπως τονίζεται από την Περιφέρεια Αττικής, για πρώτη φορά να προσεγγισθεί το θέμα της δημιουργίας των προσφυγικών συνοικισμών της περιοχής, ιστορικά και πολεοδομικά.


Οι πρώτοι πρόσφυγες σε σκηνές – πριν αρχίσουν να κατασκευάζουν παράγκες

Κατά την έρευνα έγινε προσπάθεια εντοπισμού και καταγραφής του διαθέσιμου αρχειακού υλικού, ιστοριογραφικού και πολεοδομικού. Επίσης, τα όποια πολεοδομικά σχέδια εντοπίστηκαν, συνδυάστηκαν με δημοτικές αποφάσεις αλλά και προφορικές μαρτυρίες για να οριστούν με σαφήνεια τα όρια των προσφυγικών γειτονιών.

Μάλιστα, για πρώτη φορά μελετήθηκε αρχειακό και χαρτογραφικό υλικό από το αρχείο των μητρώων δικαιούχων στεγαστικής αποκατάστασης και των κτηματολογίων της Περιφέρειας Αττικής.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας έχουν αναδείξει, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, τη συνθετότητα και την πολυπλοκότητα της προσφυγικής εγκατάστασης, τους διαφορετικούς τύπους εγκατάστασης αλλά και τους διαφορετικούς ρυθμούς εξέλιξης των προγραμμάτων ανά περιοχή, καθώς και τη διαρκή μετακίνηση των προσφυγικών πληθυσμών στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν σπίτι.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα σε συνέδριο και θα ακολουθήσει η έκδοση ενός ιστορικού και πολεοδομικού άτλαντα του προσφυγικού Πειραιά.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β.Π.