18 Ιούνιος 2018, 21:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2018, 14:20

Εγκαινιάστηκε η νέα κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού στην Πρέβεζα

  • Εγκαινιάστηκε η νέα κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού στην Πρέβεζα
    (Φωτ.: Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σινώπης «Ο Διογένης»)
  • Εγκαινιάστηκε η νέα κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού στην Πρέβεζα
  • Εγκαινιάστηκε η νέα κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού στην Πρέβεζα
  • Εγκαινιάστηκε η νέα κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού στην Πρέβεζα

Με φιλοδοξία το νέο Πνευματικό Κέντρο «Διογένης» να γίνει φάρος πολιτισμού στην Πρέβεζα εγκαινίασε το νέο κτήριό του ο Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σινώπης «Ο Διογένης» το απόγευμα του Σαββάτου 9 Ιουνίου. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν εκπρόσωποι ποντιακών και πολιτιστικών σωματείων καθώς και πλήθος κόσμου.

Το νέο κτήριο κατασκευάστηκε από οικονομικούς πόρους του Συλλόγου, ενώ η αποπεράτωσή του έγινε με το πρόγραμμα «Leader ΕΤΕΝΑΜ ΑΕ» Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας 2007-2013.

Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό από τον μητροπολίτη Πρέβεζας Χρυσόστομο. Στη συνέχεια αποδόθηκε ένα ακριτικό τραγούδι σε άκρως συγκινητικό κλίμα, ενώ αμέσως μετά ο παρουσιαστής Γιώργος Χατζηελευθερίου (λαογράφος, συγγραφέας) άνοιξε το πρόγραμμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το νέο κτήριο δεν θα αποτελέσει μόνο ένα μέγαρο χορού, μουσικής και τραγουδιών, αλλά κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού στην Πρέβεζα. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα έλαβαν μέρος η μικτή χορωδία «Ηχοχρώματα» της Πρέβεζας και το χορευτικό του Συλλόγου που παρουσίασε ποντιακούς χορούς.

Αργότερα, στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε η πρόεδρος του σωματείου Θεοδώρα Σαρηγιαννίδου-Παπαδοπούλου η οποία έκανε λεπτομερή καταγραφή του ιστορικού της διαδικασίας υλοποίησης του κτηρίου. Συγκινητική ήταν η αναφορά της στον αείμνηστο πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Παναγιώτη Ορφανίδη, που είχε την ιδέα της κατασκευής του ποντιακού σπιτιού των νέων της Σινώπης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο μητροπολίτης Πρέβεζας Χρυσόστομος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας, ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Στέργιος Γιαννάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Χρήστος Τοπαλίδης. Το παρών έδωσαν ο επίτιμος πρόεδρος ΠΟΕ και ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης, αντιδήμαρχοι και τοπικοί σύμβουλοι της περιοχής, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι ποντιακών και πολιτιστικών σωματείων από όλη την Ελλάδα.