18 Ιούνιος 2018, 13:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2018, 13:32

Τι περιμένουμε στο Σκοπιανό – Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

  • Τι περιμένουμε στο Σκοπιανό – Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές
    Ο Ζόραν Ζάεφ παραδίδει τη γραβάτα του στον Αλέξη Τσίπρα, με την ΥΠΕΞ της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν να γελούν με τη σημειολογία της κίνησης, στις Πρέσπες (φωτ.: EPA / Nikos Arvanitidis)

Μπορεί η χαρά και τα γέλια να περίσσεψαν χθες στις Πρέσπες όπου Ελλάδα και Σκόπια υπέγραψαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της πΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία», με τους παρευρισκομένους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα για την «ιστορική στιγμή», ωστόσο καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν πρόκειται να μείνει αλώβητη.

Το πιθανότερο σενάριο είναι εκείνο των πρόωρων εκλογών, με τα Σκόπια να ανοίγουν το… χορό και την Αθήνα να ακολουθεί.

Εξάλλου η συμφωνία δύσκολα θα περάσει από τα δύο Κοινοβούλια χωρίς να ανοίξει μύτη. Ήδη οι αντιδράσεις τόσο κατά του Ζόραν Ζάεφ όσο και του Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλες και όχι μόνο από την αντιπολίτευση στην εκάστοτε χώρα. Μέλη των ΑΝΕΛ, με τους οποίους συγκυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ ‒εκτός του Δημήτρη Καμμένου τον οποίο διέγραψε ο Πάνος Καμμένος και τη Μανταλένα Παπαδοπούλου που αποχώρησε από το κόμμα και την πολιτική‒ έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη συμφωνία, και προειδοποιούν για τη συνέχεια.

Ωστόσο αυτή η συνέχεια αναμένεται να έρθει στα τέλη του χρόνου. Μέχρι τότε το χρονοδιάγραμμα για Αθήνα και Σκόπια, εάν δεν συμβεί κάτι άλλο, έχει ως εξής:

  • Στα τέλη της το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία
  • Στις 25-26 Ιουνίου το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ  θα δώσει προφορική διατύπωση για διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας»
  • Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28-29 Ιουνίου, θα δοθεί το «πράσινο φως» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη «Βόρεια Μακεδονία»
  • Στις 11 Ιουλίου θα γίνει η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για ένταξη της χώρας με τη νέα της ονομασία («Βόρεια Μακεδονία») στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει προηγηθεί δημοψήφισμα στην πΓΔΜ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση. Και αφού γίνουν οι αλλαγές, τότε η συμφωνία θα έρθει για επικύρωση στην ελληνική Βουλή όπου τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τους κυβερνητικούς εταίρους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.