17 Ιούνιος 2018, 20:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2018, 20:50

Τσίπρας στη Welt: Αναγνωρίζουμε τα στατιστικά του Γεωργίου

  • Τσίπρας στη Welt: Αναγνωρίζουμε τα στατιστικά του Γεωργίου
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Η 21η Αυγούστου είναι ένα ορόσημο για μας» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Die Welt. «Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί ακόμα καλά-καλά να το συνειδητοποιήσει. Τα προηγούμενα χρόνια, εμείς οι Έλληνες κάναμε μεγάλες θυσίες από τότε που ξέσπασε η κρίση. Το τέλος αυτής της φάσης θα ενισχύσει την ψυχή του λαού μας...», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Τονίζει παράλληλα πως «φέραμε πίσω στην Ελλάδα ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας» και υποστήριξε ότι «μετά τις επιτυχίες των μεταρρυθμίσεων θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις για τους αδύνατους της κοινωνίας».

O πρωθυπουργός θεωρεί δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν τα σημεία της περσινής συμφωνίας με τους εταίρους της ευρωζώνης. Και συμπληρώνει: «Σ’ αυτά περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις του χρέους, για να μπορέσουμε να σταθούμε σταθερότερα στα δικά μας πόδια και να έχουμε διαρκή πρόσβαση στις αγορές... Επεξεργαζόμαστε ακόμα τις λεπτομέρειες της καλύτερης δυνατής λύσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των μελλοντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας μέσω της χρήσης των μη καταβεβελημένων, αλλά ήδη υπεσχημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων και την επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής από το 2022 και μετά.

»Αυτή θα ήταν μια λύση που δεν θα κόστιζε στους ευρωπαίους φορολογουμένους τίποτα, η οποία όμως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές και τη δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων ρευστότητας. Δεν απαιτούμε να μπουν στο αρχείο οι υποχρεώσεις μας».

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχεται ότι η ανεργία «παραμένει πολύ υψηλή», αλλά υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικότερο να παρατηρούμε την αλλαγή και τον ρυθμό της αλλαγής, και όχι τους απόλυτους αριθμούς. Το 2013 το ποσοστό της ανεργίας ήταν πάνω από 27%. Η μείωση είναι εντυπωσιακή, όπως και η μείωση των τεράστιων ελλειμμάτων. Αυτές οι αλλαγές είναι πολύ θετικά μηνύματα για ανάκαμψη της χώρας».

Αναφορικά με τον ρόλο που θα παίξει το ΔΝΤ μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, τονίζει: «Αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από το ίδιο το ΔΝΤ.

»Νομίζω ότι μια παραμονή του ΔΝΤ για τους υπόλοιπους μήνες του τρίτου προγράμματος θα εξυπηρετούσε πολύ την αξιοπιστία όλων μας.

»H Eλλάδα δεν έχει τίποτα να κρύψει. Και νομίζω ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους για να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαρκή έλεγχο».

Ερωτηθείς για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει: «Ως πρωθυπουργός δεν λειτουργώ σχολιάζοντας τη δουλειά του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Παρά ταύτα θα ήθελα να πω κάτι. Η δίκη κατά του κ. Γεωργίου αφορά την παράβαση των καθηκόντων του έναντι του εποπτικού συμβουλίου του. Και η ΕΛΣΤΑΤ. είναι ανεξάρτητη. Κανείς δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία της Αρχής».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ίδιο ζήτημα, δηλώνει πως «δεν κρύψαμε ποτέ ότι αναγνωρίζουμε τα αριθμητικά στοιχεία του (σ.σ. Γεωργίου). Αλλά η δικαιοσύνη και τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα. Αυτήν ακριβώς την ανεξαρτησία θέλουμε να τη βελτιώσουμε στην Ελλάδα. Αν όμως μας ζητήσει το δικαστήριο να καταθέσουμε υπέρ του, θα το κάνουμε».

Για τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, σημειώνει: «Λύσαμε επιτέλους ένα πρόβλημα, που υπήρχε δύο δεκαετίες και πλέον. Είναι μια ιστορική απόφαση. Για πάνω από 27 χρόνια καμιά άλλη κυβέρνηση δεν τα κατάφερε. Το ότι τώρα η αντιπολίτευση και στις δύο χώρες είναι σχεδόν με την ίδια ρητορική αντίθετη, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτές. Και οι δύο θεωρούν τον εαυτό τους χαμένο. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν δύο χαμένοι.

»Λένε ότι η συμφωνία δεν είναι λύση, παρά μόνο ένα είδος ανακωχής –και για τις δυο πλευρές. Αυτός είναι αρνητικός πατριωτισμός.

»Αυτοί πιστεύουν ότι όλα μπορούν να μείνουν ως έχουν. Νομίζω ότι πρέπει με διάλογο να κινηθούμε ο ένας προς την πλευρά του άλλου για χάρη των λαών μας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.