17 Ιούνιος 2018, 13:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2018, 13:55

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών

  • Τσίπρας και Ζάεφ επισήμως υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2019
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Iστορική χαρακτηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ τα διεθνή ΜΜΕ, To Reuters και το AFP αναφέρονται με τηλεγραφήματά τους σε μια «ιστορική συμφωνία» που δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαρκεί 27 χρόνια.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA αναφέρεται στη συμφωνία της Ελλάδας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό και στις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, τονίζοντας πως «είναι υπερήφανοι για την απόφασή τους».

Πρώτο θέμα στη γερμανική FAZ η υπογραφή της συμφωνίας στη λίμνη των Πρεσπών. «Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού» γράφει η εφημερίδα,τονίζοντας ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχτεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία θα πρέπει στο εξής να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία».

«Η Αθήνα και τα Σκόπια υπογράφουν ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό» είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία παραθέτει τα πολιτικά γεγονότα που προηγήθηκαν της υπογραφής. Η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro φιλοξενεί τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορική» και σημειώνει ότι δόθηκε μια λύση σε ένα πρόβλημα που κρατούσε 25 χρόνια.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε την είδηση της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ με τίτλο «Η Αθήνα και τα Σκόπια υπογράφουν ιστορική συμφωνία» και αναφέρθηκε στην απευθείας μετάδοση της τελετής υπογραφής από την ΕΡΤ. Στο κείμενο γίνεται αναφορά στις πολιτικές διαφωνίες και στους λόγους που μπλόκαραν την υπογραφή συμφωνίας μέχρι σήμερα.