17 Ιούνιος 2018, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2018, 10:44

Τουρκία: Βομβάρδισε χώρο συνάντησης ανώτατων στελεχών του PKK στο βόρειο Ιράκ

  • Ερντογάν: Ασέβεια στο Ισλάμ η συγκέντρωση των γυναικών στην Κωνσταντινούπολη
    (Φωτ. αρχείου: EPA / STR)

Τον πόλεμο κατά των Κούρδων σε Συρία και Ιράκ συνεχίζει η Τουρκία. Το Σάββατο μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν έναν χώρο όπου εκτυλισσόταν συνάντηση ανώτερων στελεχών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στα όρη Καντίλ του Ιράκ.

Την είδηση ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ακολούθησε ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

«Με τις τελευταίες επιχειρήσεις, πλήξαμε μια πολύ σημαντική συνάντησή τους. Δεν έχουμε ενημερωθεί για τα αποτελέσματα (του πλήγματος) ακόμη, αλλά είναι βέβαιο ότι χτυπήθηκαν», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7. Στην ανακοίνωση του στρατού γίνεται λόγος για 35 νεκρούς. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πολλαπλασιάσει τις αεροπορικές επιδρομές τους στο έδαφος του βόρειου Ιράκ, στοχοθετώντας βάσεις του PKK στα όρη Καντίλ, όπου η Άγκυρα θεωρεί πως βρίσκονται πολλά ανώτερα στελέχη της κουρδικής ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης.

Η Άγκυρα έχει ανεβάσει τους τόνους το τελευταίο διάστημα και προειδοποιεί ότι ενδέχεται να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στα όρη Καντίλ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε το ζήτημα με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσά τους για την διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ιράκ για την ενδεχόμενη επιχείρηση, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε το Σάββατο ότι η Άγκυρα θα περιμένει να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη Βαγδάτη μετά τις εκλογές του Μαΐου πριν συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Εάν εξαπολυθεί χερσαία έφοδος εναντίον του PKK στο Καντίλ, θα πρόκειται για την τρίτη διασυνοριακή επιχείρηση ευρείας κλίμακας των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας από το 2016. Οι δύο προηγούμενες στοχοθέτησαν Σύρους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία. Ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε επίσης εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νοτιοανατολικών συνόρων με τη Συρία στο πλαίσιο των δύο εφόδων.